Verdord blad essentaksterfte, Fraxinus excelsior

Herken es en essentaksterfte (film); geeft u ook de mate van aantasting door?

Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, Wageningen University & Research
29-SEP-2017 - Het herkennen van de es en de essentaksterfte is vanaf nu nog makkelijker dankzij dit korte filmpje waarin de kenmerken helder uitgelegd worden. Draag ook bij aan het onderzoek naar het behoud van de es voor het Nederlandse landschap. Geef de mate van aantasting door via Essentaksterfte.nu.

Eind juni riepen we het publiek op om via Essentaksterfte.nu door te geven in welke mate essen zijn aangetast door de essentaksterfte. Tot nu toe zijn er al 560 waarnemingen doorgegeven. Uit die waarnemingen zijn tot nu toe ruim 100 gezonde essen geselecteerd die tussen allemaal zieke essen staan. Deze essen zijn mogelijk resistent voor de invasieve schimmel het vals essenvlieskelkje die de essentaksterfte veroorzaakt. Van 74 gezonde bomen zijn inmiddels takken gehaald voor vermeerdering op de kwekerij. Deze bomen worden volgend jaar verder onderzocht op gevoeligheid voor essentaksterfte.

Korte film om herkennen nog makkelijker te maken

De oproep om de mate van aantasting met essentaksterfte door te geven geldt nog steeds. We willen namelijk in totaal 200 mogelijk resistente bomen vinden die geschikt zijn voor ons onderzoek. Daarnaast willen we een landelijk overzicht maken van hoe de mate van aantasting varieert tussen gebieden.

Om het makkelijker te maken om zowel de es als de essentaksterfte te herkennen hebben we de onderstaande korte film gemaakt. Onderzoeker Paul Copini van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland laat daarin de zeer goed te herkennen kenmerken van gezonde en aangetaste bomen zien.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Herkenning van de es en essentaksterfte (Bron: Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, Wageningen University & Research)

Waarnemingen doorgeven

Geef de mate van aantasting in uw omgeving door via Essentaksterfte.nu. U kunt uw waarneming anoniem doorgeven of met uw Nature Today-account. Met een account kunt u uw eigen waarnemingen later nog terugkijken. Heeft u nog geen account dan kunt u die hier aanmaken.

Tekst: Paul Copini en Joukje Buiteveld, Centrum voor Genetische Bronnen NederlandWageningen University & Research en Arnold van Vliet, Wageningen University
Foto:
Film: Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, Wageningen University & Research