Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is een internationaal toonaangevende kennisinstelling die essentiële bijdragen levert aan de kwaliteit van leven.

Pagina 1 van 20 - 199 Resultaten

Koraalvorming op zwemdiepte in een zeemeer (eenmalig exclusief WUR)

Een team van onderzoekers heeft een grote diversiteit aan koraalsoorten ontdekt in extreme zeewatertemperaturen. Een uitgebreid onderzoek heeft buitengewone ecosystemen onthuld die inzicht bieden in de veerkracht en aanpassing van..


Lees verder 5 juni 2024   2 wkn oud
Koraalduivel (eenmalig exclusief WMR)

De koraalduivel heeft zich nu ook gevestigd in de koudere delen van de Middellandse Zee. Vanuit het warmere oostelijke deel waar de invasie ongeveer tien jaar geleden begon, hebben de dieren hun territorium snel uitgebreid. Dat..


Lees verder 29 april 2024   1 maand oud
Vrouwtjesteek

Het aantal tekenbeten stijgt nu duidelijk. Een mooi moment om terug te blikken op 2023. Drenthe had veruit de meeste gemelde tekenbeten per 100 duizend inwoners op Tekenradar.nl. Vanuit Gelderland werd het hoogste absolute aantal..


Lees verder 22 april 2024   2 mnd oud
Aziatische olifanten in het Jim Corbett National Park (eenmalig exclusief WUR)

Wageningen University & Research en Diergaarde Blijdorp ontwikkelen een tool waarmee het DNA van Aziatische olifanten in het wild wordt blootgelegd. Hiertoe brachten enkele onderzoekers onlangs een gezamenlijk bezoek aan..


Lees verder 19 april 2024   2 mnd oud
Veluwe

Klimaatverandering heeft gevolgen voor bomen en bossen. Ze hebben te lijden onder hittegolven en droogte. Hoewel we boomsterfte zien toenemen, is er nog veel onbekend over de onderliggende mechanismen. ..


Lees verder 17 april 2024   2 mnd oud
Strand Terschelling

Lekker naar het strand en genieten van de zon en de zee. Voor velen is dit een belangrijke manier om te ontspannen als het warm is. Maar de Nederlandse stranden worden steeds drukker. Dit betekent dat het niet alleen moeilijk is..


Lees verder 6 april 2024   2 mnd oud
Klimplanten in een voortuin in Leiden

Insecten hebben het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is het verdwijnen van bloemrijk groen en rommelige plekken in zowel de stad als het buitengebied. Toch is elke tuin te veranderen in een bloeiende oase met voedsel en..


Lees verder 4 april 2024   2 mnd oud
De aanleg van de houtsnipperreactor in het Brabantse Westerbeek

Op veel plekken komt nog te veel stikstof in het oppervlaktewater voor. Bemesting is een belangrijke bron. Via drainagebuizen spoelt er bijvoorbeeld nitraat naar de sloot. Verschillende organisaties, waaronder Wageningen..


Lees verder 21 maart 2024   3 mnd oud
Landbouwveldje aan de rand van Kisumu, Kenia

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op..


Lees verder 16 maart 2024   3 mnd oud
Aanplant Agroforestry op Dairy Campus (exclusief eenmalig WUR)

Donderdag 7 maart is op Dairy Campus in Leeuwarden met de aanplant van een smaakvolle voederhaag gestart. We doen dit ten behoeve van onderzoek naar het knabbelgedrag van melkvee. Bezoekers krijgen in de toekomst goed zicht op het..


Lees verder 12 maart 2024   3 mnd oud

Archief