Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is een internationaal toonaangevende kennisinstelling die essentiële bijdragen levert aan de kwaliteit van leven.

Pagina 1 van 20 - 197 Resultaten

Vrouwtjesteek

Het aantal tekenbeten stijgt nu duidelijk. Een mooi moment om terug te blikken op 2023. Drenthe had veruit de meeste gemelde tekenbeten per 100 duizend inwoners op Tekenradar.nl. Vanuit Gelderland werd het hoogste absolute aantal..


Lees verder 22 april 2024   5 dgn oud
Aziatische olifanten in het Jim Corbett National Park (eenmalig exclusief WUR)

Wageningen University & Research en Diergaarde Blijdorp ontwikkelen een tool waarmee het DNA van Aziatische olifanten in het wild wordt blootgelegd. Hiertoe brachten enkele onderzoekers onlangs een gezamenlijk bezoek aan..


Lees verder 19 april 2024   1 week oud
Veluwe

Klimaatverandering heeft gevolgen voor bomen en bossen. Ze hebben te lijden onder hittegolven en droogte. Hoewel we boomsterfte zien toenemen, is er nog veel onbekend over de onderliggende mechanismen. ..


Lees verder 17 april 2024   1 week oud
Strand Terschelling

Lekker naar het strand en genieten van de zon en de zee. Voor velen is dit een belangrijke manier om te ontspannen als het warm is. Maar de Nederlandse stranden worden steeds drukker. Dit betekent dat het niet alleen moeilijk is..


Lees verder 6 april 2024   3 wkn oud
Klimplanten in een voortuin in Leiden

Insecten hebben het moeilijk. Een belangrijke oorzaak is het verdwijnen van bloemrijk groen en rommelige plekken in zowel de stad als het buitengebied. Toch is elke tuin te veranderen in een bloeiende oase met voedsel en..


Lees verder 4 april 2024   3 wkn oud
De aanleg van de houtsnipperreactor in het Brabantse Westerbeek

Op veel plekken komt nog te veel stikstof in het oppervlaktewater voor. Bemesting is een belangrijke bron. Via drainagebuizen spoelt er bijvoorbeeld nitraat naar de sloot. Verschillende organisaties, waaronder Wageningen..


Lees verder 21 maart 2024   1 maand oud
Landbouwveldje aan de rand van Kisumu, Kenia

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op..


Lees verder 16 maart 2024   1 maand oud
Aanplant Agroforestry op Dairy Campus (exclusief eenmalig WUR)

Donderdag 7 maart is op Dairy Campus in Leeuwarden met de aanplant van een smaakvolle voederhaag gestart. We doen dit ten behoeve van onderzoek naar het knabbelgedrag van melkvee. Bezoekers krijgen in de toekomst goed zicht op het..


Lees verder 12 maart 2024   1 maand oud
Proefvak met zoden op een dijk

Hoe passen we onze dijken aan zodat ze ons in de toekomst kunnen blijven beschermen? Een team wetenschappers heeft het gebruik van zoden onderzocht. Deze historische techniek kan de Nederlandse dijken op klimaatverandering..


Lees verder 30 januari 2024   2 mnd oud
Walrussen in het Noordpoolgebied

Een computer kan razendsnel en betrouwbaar zeehonden tellen op luchtfoto’s. En op basis van verspreidingspatronen in de zeehondenkolonies kunnen de minuscule stipjes op die foto’s ook per soort herkend worden. Om beter te..


Lees verder 26 januari 2024   3 mnd oud

Archief