Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is een internationaal toonaangevende kennisinstelling die essentiële bijdragen levert aan de kwaliteit van leven.

Pagina 1 van 14 - 133 Resultaten

Primaat met jong. Een beeld uit de cameravallen van het Tropical Ecology Assessment and Monitoring (TEAM) Netwerk

De meesten van ons zijn overdag actief en slapen 's nachts. We geven de voorkeur aan daglicht, terwijl de duisternis beperkingen oplegt. Ook dieren moeten hun tijdsbesteding afstemmen op hun behoeften en beperkingen: voedsel..


Lees verder 30 november 2022   1 week oud
Op maandag 26 juli 2021 is de dijk in Reeuwijk doorgebroken. De afbeelding laat de situatie zien 17 dagen na de dijkdoorbraak

In de zomer van 2021 heeft een dijkverschuiving plaatsgevonden over circa 70 meter nabij Reeuwijk-Dorp in Zuid-Holland. Hierbij werd al snel de vraag gesteld of dit veroorzaakt is door de invasieve rode Amerikaanse rivierkreeft,..


Lees verder 24 november 2022   2 wkn oud
Lionfish/koraalduivel

Uit onderzoek door de Saba Bank Management Unit en Wageningen Universiteit en Research blijkt dat de populatie koraalduivels snel is afgenomen. Dit is de derde keer dat een populatie van deze invasieve soort in de westelijke..


Lees verder 21 november 2022   2 wkn oud

In de afgelopen eeuw hebben zich zeven exotische rivierkreeften in Nederland gevestigd. Ze veroorzaken schade aan ons ecosysteem, waterkeringen en oevers. Binnen het Kennisplatform Rivierkreeft II wordt samengewerkt om antwoorden..


Lees verder 18 november 2022   3 wkn oud
Voedselbos illustratie

Zoogdieren en vogels spelen een rol in het ecosysteem van een voedselbos. Ze vormen een bedreiging, maar ook een oplossing. Sturen in hun aanwezigheid is dan ook geoorloofd. Dat concluderen masterstudenten van Wageningen..


Lees verder 16 november 2022   3 wkn oud
Grazende zeeschildpad, grazing green sea turtle

In het verleden is er veel op zeeschildpadden gejaagd, waardoor ze met uitsterven worden bedreigd. Maar sinds twee decennia hebben ze zich in een aantal gebieden over de hele wereld hersteld. Hun rol in het ecosysteem komt daarmee..


Lees verder 9 november 2022   1 maand oud
Waterdiertjes zoeken Vlinderboom

Burgerwetenschap is booming. Op Nature Today staan met grote regelmaat natuurberichten waarvan de informatie mede is gebaseerd op citizen science. Maar citizen science is ook uitdagend. Toonaangevende experts van Wageningen..


Lees verder 20 oktober 2022   1 maand oud
Orang-oetan

In een nieuwe studie van 33 orang-oetandeskundigen uit de hele wereld, waaronder professor Douglas Sheil, is nagegaan wat er in de komende tien jaar met de Borneose orang-oetans zou gebeuren onder verschillende visies op beheer. ..


Lees verder 16 oktober 2022   1 maand oud
Kraanvogels

Vogelaars opgelet! De komende weken staan in het teken van de kraanvogeltrek. Als de wind even goed staat kunnen er soms wel duizenden ‘kranen’ over ons land vliegen. Maar zelfs met die aantallen is het niet makkelijk om ze te..


Lees verder 14 oktober 2022   1 maand oud
Een kijkje bij een boerenbedrijf

Om de hoeveelheid ammoniak die in de natuur terechtkomt te verminderen, streven Rijk en provincies naar extensivering van een deel van de landbouw, vooral in zones rond stikstofgevoelige natuur. Ook het verbeteren van..


Lees verder 26 september 2022   2 mnd oud

Archief