Lege vlinderstruiken

De Vlinderstichting
17-JUL-2011 - Er komen bij De Vlinderstichting regelmatig telefoontjes van verontruste mensen die opmerkelijk weinig vlinders zien op hun volop bloeiende Buddleja’s. Men maakt zich daar zorgen over. Vermoedelijk zullen ze de komende weken gerustgesteld worden.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Er komen bij De Vlinderstichting de afgelopen weken regelmatig telefoontjes binnen van verontruste mensen die opmerkelijk weinig vlinders zien op hun volop bloeiende Buddleja’s. Men maakt zich daar zorgen over. Vermoedelijk zullen ze de komende weken gerustgesteld worden.

Prachtig bloeiende vlinderstruik, geen vlinder (foto: Kars Veling)Op de vlinderstruik vinden we vooral vier zogenaamde kroeglopers. Dit zijn algemene vlinders die heel mobiel zijn en overal te zien zijn waar maar nectar is te halen. Deze vier soorten zijn verzot op de vlinderstruik en je kunt ze er soms met vijf of tien tegelijk op aantreffen. De kleine vos is er een van. Deze was er dit jaar erg vroeg bij en de nakomelingen van de overwinterde vlinders vlogen al in mei, toen onze vlinderstruiken nog in knop stonden. Deze hebben zich weer voortgeplant, maar deze nakomelingen zijn nu nog rups en pop. De nieuwe vlinders zijn er nog niet. Ook de dagpauwoog moet nog komen hoewel de afgelopen dagen wel de eerste meldingen van verse vlinders binnenkwamen. De atalanta is er al wel, maar nog niet in de aantallen aanwezig die we gewend zijn, maar ook dat kan zeker nog komen. Alleen de distelvlinder laat het dit jaar waarschijnlijk echt afweten. Er zijn hier in mei en begin juni maar weinig trekkers aangekomen en ook van de zomer zal deze grote vlinder waarschijnlijk niet veel worden gezien. Toch denken we bij De Vlinderstichting dat over een week of twee de vlinderstruiken weer ouderwets gevuld kunnen zijn. De koolwitjes, andere snoepers, zijn al wel veel te zien.

De vier kroeglopers, v.l.n.r. kleine vos, dagpauwoog, atalanta en distelvlinder (foto’s: Henk Bosma en Kars Veling)

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Henk Bosma & Kars Veling