distelvlinders watermunt - primair

Toch nog vlinders!

De Vlinderstichting
31-JUL-2019 - De resultaten van de tuinvlindertelling die in juli werd gehouden, waren verontrustend. Er werden maar erg weinig vlinders geteld, vergeleken met de voorgaande jaren. Sinds maandag komen er echter ook wat positievere berichten. Vooral de distelvlinder vliegt enorm goed en zo worden de vlinderstruiken toch nog goed bezocht. En niet alleen uit de tuin komen positieve berichten.

De distelvlinders zijn plaatselijk massaal aanwezigMelchior van Tweel, van Ecologisch Adviesbureau van Tweel, deed maandag 29 juli onderzoek in de hydrozone op Schokland in de Noordoostpolder, in opdracht van Het Flevo-landschap. Hier een fragment uit zijn enthousiaste mailtje naar De Vlinderstichting: “Ik heb in Nederland nog nooit zoveel vlinders op één dag gezien. Vandaag heb ik 834 waarnemingen verzameld in het gebied. Dat is volgens mij een persoonlijk record. Het meest opvallend waren de enorme hoeveelheden Distelvlinders, waarvan ik er 2128 heb ingevoerd. Die zaten vooral op de Akkerdistels. Maar ook Watermunt blijken ze zeer te kunnen waarderen. Op plekken met Akkerdistels zaten vaak zeker tien distelvlinders per vierkante meter. En er vlogen ook atalanta's, dagpauwogen, kleine vossen en klein koolwitjes rond.”
Vooral de meer dan honderd kleine vossen die hij er telde is verheugend, want uit de tuinvlindertelling bleek al dat deze vlinder een erg slecht jaar heeft.

De hydrozone op Schokland waar Melchior zoveel vlinders telde

Kleine vos wordt maar weinig gezienWat ook al bleek, is dat deze vlinder in Groningen, Friesland, Flevoland en Noord-Holland het relatief beter deed. Blijkbaar is het in het noorden net wat minder heet en droog geweest en is de impact van hitte op klei ook veel minder dan op de zandgronden. In het geval van Schokland speelt ook nog mee dat in de hydrozone, waar Melchior zijn waarnemingen deed, de waterstand kunstmatig hoog wordt gehouden ter bescherming van de archeologische artefacten in de bodem. Hierdoor zijn de brandnetels in het gebied vorig jaar én dit jaar niet verdroogd.

De komende weken zijn er nog veel distelvlinders te verwachten en het zou wel eens een recordjaar kunnen worden voor deze opvallende trekvlinder. Ze worden nu veel gezien op plekken waar nectar te halen is. Dat kan zijn op plekken met distel en Watermunt, zoals in de hydrozone, maar ook op Koninginnenkruid dat volop bloeit en natuurlijk op vlinderstruiken in tuinen. Met een volle tank zullen ze vervolgens wegtrekken naar het zuiden. Hun nakomelingen zien we hopelijk volgend voorjaar weer hier verschijnen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Melchior van Tweel; Kars Veling