Blauwvleugelsprinkhaan, Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported

Zeldzame sprinkhaan ontdekt in De Maasduinen

12-AUG-2011 - Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft na een tip van bezoekers tientallen zeldzame blauwvleugelsprinkhanen ontdekt in het Bergerbos. Het bos is onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft na een tip van bezoekers tientallen zeldzame blauwvleugelsprinkhanen ontdekt in het Bergerbos. Het bos is onderdeel van het Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg.

Blauwvleugelsprinkhaan (foto: Didier Descouens)De blauwvleugelsprinkhaan is tien jaar geleden voor het laatst gezien in het Bergerbos. De sprinkhanen verdwenen doordat hun leefgebied veranderde. Staatsbosbeheer heeft het gebied nu weer hersteld. Er zijn heideverbindingszones aangelegd door saaie dennenbosjes te kappen en de duinen weer bloot te leggen in de zon. De blauwvleugelsprinkhanen zijn sterk bedreigd in Nederland omdat de duinen dichtgroeien met gras en struiken. Deze sprinkhaansoort heeft kaal zand  en veel beschutting nodig. Ze houden bovendien van warmte.

Ook op West-Terschelling zijn de blauwvleugelsprinkhanen dit jaar weer gezien. Op het waddeneiland worden de duinen op bepaalde plaatsen vrij gemaakt van begroeiïng om deze soort een kans te geven.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Didier Descouens, Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported