Bij toeval nieuwe Nederlandse soort ontdekt: zebraspringstaart

EIS Kenniscentrum Insecten
23-DEC-2013 - Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty Berg gaf uitsluitsel: een zebraspringstaart, nog niet eerder in Nederland aangetroffen.

Bericht uitgegeven door EIS Kenniscentrum Insecten [land] op [publicatiedatum]

Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty Berg gaf uitsluitsel: een zebraspringstaart, nog niet eerder in Nederland aangetroffen.

Op 23 juli 2013 schuimde natuurfotograaf André den Ouden het spooremplacement van Molenhoek in Limburg af, op zoek naar de zeldzame kiezelsprinkhaan. Hij slaagde niet in zijn missie, dus maakte hij maar wat foto’s van de blauwvleugelsprinkhaan, die daar talrijk aanwezig is.

De zebraspringstaart bij de poot van een blauwvleugelsprinkhaan (foto: André den Ouden)

Thuis zag hij op één van de foto’s dat er een miniscuul bolvormig beestje bij de poot van de sprinkhaan zat. Hij plaatste de foto op het forum van Waarneming.nl waar Matty Berg (EIS-coördinator bodemfauna) het diertje als een bijzondere springstaart herkende. Het kleine maar fraai zwartwit gekleurde bolvormige diertje heet Fasciosminthurus quinquefasciatus en krijgt als Nederlandse naam zebraspringstaart.

Op 8 augustus zochten Matty en André samen naar meer exemplaren, maar vier uur intensief speuren leverde slechts één exemplaar op. Het is onduidelijk hoe groot de populatie ter plekke is en of de soort misschien nog meer op van dit soort droge schrale terreinen voorkomt. Hiertoe zal nader onderzoek gedaan worden.

De zebraspringstaart komt voor in Midden-Europa, de dichtstbijzijnde vindplaats is zo'n 180 kilometer verderop in België. Hier is de springstaart in 1965 waargenomen in Sougné-Remouchamps bij Luik. Hij komt voor in droge steppeachtige gebieden. Het spooremplacement, waar André den Ouden hem vond, past hier goed in. De begroeiing op deze plek is schaars en open en de grond droog. Ook andere soorten die hier aangetroffen werden, wijzen erop dat we met een droge, warme plek te maken hebben.

Tekst: Roy Kleukers & Matty P. Berg, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto: André den Ouden

Bron: Berg, M.P. & A. den Ouden 2013. De springstaart Fasciosminthurus quinquefasciatus nieuw voor de Nederlandse fauna (Collembola: Bourletiellidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen 40: 1-8.