Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 1 van 39 - 388 Resultaten

Honingbij met bloeiende wilg

In de zomer plaatsen imkers grote aantallen honingbijkasten rond de Biesbosch om te profiteren van de massadracht van reuzenbalsemien. Hierbij wordt vaak aangenomen dat de grote aantallen honingbijen geen probleem vormen voor..


Lees verder 12 juli 2024   2 wkn oud
Soldaat van de Pacifische nathouttermiet

De aanwezigheid van een eerste termietensoort in Nederland is nog maar net gemeld, of we kunnen al een tweede soort bijschrijven. In Rotterdam is in 2021 een kolonie van de Pacifische nathouttermiet ontdekt. Onderzoek heeft nu..


Lees verder 28 juni 2024   4 wkn oud
Maasdijk

Zomaar een eenvoudige dijk. Je bent er al vele malen langsgekomen en hebt er nooit aandacht aan besteed. Maar als je er even rondneust kom je tot je verbazing allerlei planten en dieren tegen die je nooit eerder zag. En dat gewoon..


Lees verder 22 juni 2024   1 maand oud
Een van de vier zeer grote sluipwespen die voorkomt op het Landgoed Wellenseind, Megarhyssa vagatoria

In het weekend van 14 tot en met 16 juni 2024 werd op het Brabantse landgoed Wellenseind een biodiversiteitsweekend gehouden. Tijdens het weekend hielpen meer dan vijftig natuurkenners mee om de biodiversiteit van het landgoed..


Lees verder 21 juni 2024   1 maand oud
afstervend en dood beukenhout

Meer diversiteit in de structuur van de boom- en struiklaag, een toename van afstervend en dood hout, meer soorten mieren en bijzondere doodhoutkevers, en een hogere dichtheid van karakteristieke broedvogels. Dat is de opbrengst..


Lees verder 18 juni 2024   1 maand oud
Vrouwtje meerjarige groefbij uit Alphen aan den Rijn

Een bosje in een veenweidegebied en museumpark Archeon. Hier werd de meerjarige groefbij voor het eerst in Nederland ontdekt. Geen typische plekken voor deze zuidelijke bijensoort, die van droogte en warmte houdt. Toch is te..


Lees verder 17 juni 2024   1 maand oud
Oogsteelslakkenworm

Het is voer voor een horrorfilm, een worm die zich in je oog nestelt en gaat pulseren om vogels te lokken. Dit overkomt barnsteenslakken. De oogsteelslakkenworm infecteert de slak en begeeft zich in de oogsteel. De groenachtige..


Lees verder 15 juni 2024   1 maand oud
Meikever - primair

De naam zegt het al: deze bekende kever is in mei te zien. In het voorjaar kan de grote, bruinrode kever plaatselijk in grote aantallen voorkomen. Wolken kevers vliegen dan rond lantaarnpalen en de kevers weten vaak zelfs..


Lees verder 3 juni 2024   1 maand oud
Grote Australische geelstreep Caenoplana variegata

De meeste mensen zullen er nog nooit van gehoord hebben: landplatwormen. En met reden: de twee inheemse soorten van Nederland zijn klein en onopvallend. Wel worden steeds vaker exotische landplatwormen aangetroffen, vooral in..


Lees verder 20 mei 2024   2 mnd oud
Aziatische hoornaar voor bijenkast

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die in 2017 ons land bereikte. De soort komt inmiddels wijdverspreid voor met name in de zuidelijke provincies en zal niet meer uitgeroeid kunnen worden. Gelukkig blijken de negatieve..


Lees verder 10 mei 2024   2 mnd oud

Archief