Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 1 van 43 - 428 Resultaten

In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onder water. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de..

Het bloedzuigende beestenproject is van start gegaan! Griezelen om de fascinerende insecten en andere ongewervelden die zich gespecialiseerd hebben op het bloed van zoogdieren en vogels. Maar hoe kun je de soorten herkennen? Hoe..

Veel soorten wilde bijen zijn 'oligolectisch', ze halen hun stuifmeel van één specifieke plant. Van de zwarte sachembij werd gedacht dat ze bijna uitsluitend hondsdraf bezocht voor haar stuifmeelvoorraad. Nieuw onderzoek naar het..
In natuurgebieden komt het vliegend hert meestal voor in de buurt van eiken, maar daarbuiten zijn eiken soms ver te zoeken op plekken waar het vliegend hert voorkomt. Kweekproeven wijzen uit dat ook andere houtsoorten worden..

De harkwesp is verkozen tot Insect van het Jaar 2025. Dit maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, bekend tijdens een live-uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1. De harkwesp,..

De plaagmier is een invasieve mierensoort die superkolonies vormt. In Nederland komt de soort al heel lang voor binnen het stedelijke gebied, maar in 2021 is een kolonie in het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide..

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde..

Vanaf vandaag mag Nederland naar de stembus voor de kriebeligste verkiezing van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, elk bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de felbegeerde titel Insect van..

Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over de ongewervelde dieren van Bonaire. Tijdens de Bonaire Estafette Expeditie onderzochten 25 specialisten het eiland met diverse technieken en dat leverde ruim zeshonderd nieuwe..

De meeste hommelkoninginnen zitten op een rustig donker plekje om de winter door te komen. Toch worden er ook in de winter nog wel hommels gezien, zij het in erg lage aantallen. Met name hommels van de aardhommelgroep kunnen ook..