Japanse eekhoorn uitgezet in Amersfoort

Exotische eekhoorns Amersfoort worden gevangen

Zoogdiervereniging
9-JUN-2008 - De Zoogdiervereniging VZZ is verheugd dat gehoor wordt gegeven aan haar dringende oproep om de in Amersfoort uitgezette Japanse eekhoorns terug te vangen. Volgens berichten in het AD zijn er al vier teruggevangen. Hiermee wordt schade aan de inheemse rode eekhoorn voorkomen.

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op 9 juni 2008

De Zoogdiervereniging VZZ is verheugd dat gehoor wordt gegeven aan haar dringende oproep om de in Amersfoort uitgezette Japanse eekhoorns terug te vangen. Volgens berichten in het AD zijn er al vier teruggevangen. Hiermee wordt schade aan de inheemse rode eekhoorn voorkomen.

De gevangen dieren zullen worden opgevangen door de stichting Aap. De dienst Inbeslagname Goederen (IBG) van Dienst Regelingen (ministerie van LNV) is langs geweest bij de bewoner van de wijk Vathorst die de eekhoorns had gekocht en vrij gelaten. Hij heeft proces verbaal opgemaakt gekregen.

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld door GroenLinks en de Partij voor de Dieren over deze zaak. Kamerlid Marianne Thieme pleit voor het aan banden leggen van de verkoop van deze en andere exotische dieren die kunnen leiden tot de zogenaamde faunavervalsing.

Volgens onze informatie is er ook ten minste één eekhoorn overleden. Dat gebeurt wel vaker als in gevangenschap opgegroeide dieren plots in onze samenleving (vol auto’s) moeten overleven.

Luister hier ook naar de reportage die Vroege Vogels op locatie maakte met deskundige van de Zoogdiervereniging Jasja Dekker. De eekhoorns zijn zo tam dat ze gemakkelijk te vinden waren.

Lees hier meer over de oproep die de Zoogdiervereniging VZZ vorige week deed om de eekhoorns snel terug te vangen en over het gevaar van exotische eekhoorns.

Tekst: Eric van Kaathoven en Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ