Japanse eekhoorn uitgezet in Amersfoort

De gewone schaduwstaart vs. exoten

Zoogdiervereniging
21-NOV-2008 - Hoe pakt de strijd uit tussen de inheemse rode eekhoorn en exotische nieuwkomers?

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op vrijdag 21 november 2008

 

Hoe pakt de strijd uit tussen de inheemse rode eekhoorn en exotische nieuwkomers?

 

In Nederland worden in het wild ook andere eekhoornsoorten waargenomen. In ons land worden ongeveer 40 uitheemse (onder)soorten gehouden en de afgelopen 20 jaar zijn daarvan 10 soorten in het wild waargenomen. Meestal gaat het daarbij om een enkel individu wat ontsnapt of losgelaten wordt en dat kan doorgaans weinig kwaad.

 

Anders wordt het als mensen bewust meerdere dieren gaan loslaten of als er meerdere individuen ontsnappen. Dan kan een populatie ontstaan en er een dusdanige concurrentie optreden dat de inheemse soort het veld ruimt.

 

Het bekendste voorbeeld daarvan is de introductie van de grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis) in Groot Brittannië en Italië. Daar verdwijnt de rode eekhoorn waar de grijze verschijnt.

 

In Nederland komt gelukkig geen populatie grijze eekhoorns voor, maar wel hebben we in Limburg een kleine populatie Pallaseekhoorns (Callosciurus erythraeus). Die heeft zich bij Weert gevestigd nadat een tiental dieren bij een handelaar ontsnapt was. De levenswijze is hetzelfde als de rode eekhoorn.

 

In Zuid Frankrijk, waar de oorspronkelijk uit China afkomstige Pallaseekhoorn ook in het wild voorkomt, zijn er duidelijke aanwijzingen dat ook daar de rode eekhoorn wordt verdrongen. Het is dus voor onze eigen rode eekhoorn van belang om de populatie Pallaseekhoorns bij Weert te verwijderen.

 

Geef uw waarnemingen van rode en exotische eekhoorns door op www.telmee.nl of via waarneming@vzz.nl. Deze zijn zeer waardevol voor onderzoek naar rode eekhoorns en exoten.

 

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging VZZ

Foto (Japanse eekhoorn in Amersfoort): Jasja Dekker, Zoogdiervereniging VZZ