Nature Today

Ontmoet de gewone schaduwstaart

Zoogdiervereniging
17-NOV-2008 - Wanneer heeft u de meeste kans een eekhoorn te treffen? In de zomer of de winter, in de ochtend of de avond?
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door Zoogdiervereniging VZZ op maandag 17 november 2008

 

Wanneer heeft u de meeste kans een eekhoorn te treffen? In de zomer of de winter, in de ochtend of de avond?

 

De rode eekhoorn, want daar hebben we het over, komt met name voor op de hogere zandgronden en in de duinen. Daar bewonen ze de bossen en kleinere bosachtige begroeiingen zoals houtsingels en -wallen.

 

De grootste kans om in de zomer een eekhoorn te zien is in de vroege morgen en in de late namiddag. Ze zijn dan druk bezig om voldoende voedsel binnen te krijgen. In de winter is er meer hoogwaardig voedsel (noten) en zetten ze hun activiteiten op een lager pitje. Daardoor hoeven ze minder lang te foerageren en zijn ze doorgaans alleen in de ochtend actief. Ze foerageren in de bomen op bast, knoppen, zaden, insecten, vogeleieren en jonge vogels, maar komen ook geregeld op de grond voor bijvoorbeeld paddestoelen en bosbessen.

 

Slapen doen ze in bolvormige nesten, gemaakt van twijgen, mos en grassen, die ze in boomkronen of tegen de stam bouwen of in een boomholte. In goede voedseljaren (veel zaden van met name beuk) werpen eekhoorns twee keer per jaar jongen. De eerste worp vindt dan plaats in februari of maart. In die periode worden bomen gekapt en daarbij gaan worpen verloren.

 

 

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging VZZ

Foto: Rollin Verlinde, www.vildaphoto.net

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen