Turdus pilaris. Kramsvogel

Kramsvogels smullen in Nieuwkoopse Plassen

26-OKT-2011 - Boven de Nieuwkoopse Plassen zijn in deze tijd van het jaar grote groepen kramsvogels te zien. De vogels komen uit Scandinavië en Oost-Europa om in Nederland de winter door te brengen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Boven de Nieuwkoopse Plassen zijn in deze tijd van het jaar grote groepen kramsvogels te zien. De vogels komen uit Scandinavië en Oost-Europa om in Nederland de winter door te brengen.

Kramsvogel (foto: Saxifraga-Piet Munsterman)De Nieuwkoopse Plassen vormen een perfecte plek voor de kramsvogels om te overwinteren en zich te goed te doen aan alle bessen die hier groeien. De kramsvogels vertrekken in het voorjaar weer naar het hoge noorden.

Appelbes
Het natuurgebied is één grote snoepwinkel voor de kramsvogels. Er is één bes waar de vogels verzot op zijn: de appelbes. Deze zwarte vrucht is goed rijp in deze tijd van het jaar. De appelbes komt van nature niet voor in het gebied, maar is in de Nieuwkoopse Plassen aangepand en verwilderd in de tijd dat er verschillende tuinderijen in het natuurgebied gevestigd waren. De kramsvogel doet hier nu zijn voordeel mee!

De appelbes is een waar lekkernij voor de vogels, maar staat niet altijd op het menu. In onderstaand filmpje is een smullende kramsvogel te zien.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Bonte tekening
Als de kramsvogel neerstrijkt in de struiken, is de bonte tekening van wit, zwart en bruintinten goed te zien. Ook het karakteristieke tjak-tjak-tjak geluid van de kramsvogel is nu overal te horen.

Kramsvogel (foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

Komt dat zien!
Wilt u ook genieten van de kwetterende wolken kramsvogels? Kom dan naar het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop. Hier kunt u verschillende boten huren of een kaart met de verschillende wandelroutes bemachtigen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Saxifraga-Piet Munsterman