Muurhagedis 15-1-2012 Maastricht

Muurhagedis ook in januari al actief

Stichting RAVON
25-JAN-2012 - Op de Maastrichtse vestingwerken waren ze er vroeg bij dit jaar. Twaalf muurhagedissen pakten hun kans om op 15 januari van de winterzon te genieten en zo eerder gereed te zijn om te paren dan hun soortgenoten. Een slimme strategie.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Op de Maastrichtse vestingwerken waren ze er vroeg bij dit jaar. Twaalf muurhagedissen pakten hun kans om op 15 januari van de winterzon te genieten en zo eerder gereed te zijn om te paren dan hun soortgenoten. Een slimme strategie.

Koudbloedige reptielen zijn in onze contreien gedwongen tot een winterslaap gedurende de koude maanden. Diep weggekropen op vorstvrije plekken wachten ze het voorjaar af.
De in ons land zeer zeldzame muurhagedis logenstraft bovenstaande logica en wordt regelmatig al in januari zonnend aangetroffen. Zo ook dit jaar, op 15 januari werden in de Maastrichtse vestingwerken maar liefst twaalf muurhagedissen waargenomen. De omgevingstemperatuur bedroeg die dag slechts vier graden Celsius. Veel te koud natuurlijk voor een muurhagedis die optimaal functioneert bij een lichaamstemperatuur van zo’n 32 graden. De vindplaats lag echter uit de wind en vol in de winterzon. Het zijn vooral de mannetjes die zo vroeg in het jaar al opduiken en uiteraard draait het dan om seks: door al zo vroeg in het jaar te zonnen zijn deze ‘winterhagedissen’ eerder gereed om te paren.

Muurhagedis op de Maatstrichtse vestingwerken (foto: Alex Kloor)

Tekst: Ingo Janssen, RAVON
Foto: Alex Kloor