wolf

Belgische jagers schieten Poolse wolven neer

22-DEC-2011 - Wolven hebben het verleden sterk moeten bekopen in Europa. Ze waren niet geliefd en werden op vele plaatsen met geweld uitgeroeid. Nu, enkele decennia later zijn ze terug en vestigen ze zich langzaam weer in hun vroegere leefgebieden. Maar ondanks een strikte bescherming, is de bedreiging nooit ver weg.

Bericht uitgegeven door the Association for Nature WOLF (Polen) op [publicatiedatum]

Wolven hebben het in het verleden sterk moeten bekopen in Europa. Ze waren niet geliefd en werden op vele plaatsen met geweld uitgeroeid. Nu, enkele decennia later zijn ze terug en vestigen ze zich langzaam weer in hun vroegere leefgebieden. Maar ondanks een strikte bescherming, is de bedreiging nooit ver weg.

Op 10 december schoten Belgische jagers tijdens een hertenjacht in de buurt van Drawa River Nationaal Park in Noordwest-Polen twee volwassen wolven (Canis lupus) neer. Het gebied maakt deel uit van het Europees beschermde Natura 2000-netwerk ‘Uroczyska Puszczy Drawskiej’. Aangezien wolven strikt beschermd zijn in Polen, werd de politie erbij gehaald. De jagers verklaarden dat ze dachten te schieten op wasbeerhonden. Een dergelijke vergissing is echter moeilijk te geloven gezien de verschillen in uitzicht en grootte tussen deze twee soorten. Er bleven dus twee mogelijke verklaringen over: ofwel schoten deze jagers doelbewust op de wolven, ofwel schoten ze op ongeïdentificeerde doelen, wat in strijd is met de basisregels van de jacht. Na een borgsom van 2.000 euro te betalen, keerden de jagers terug naar België. Ondertussen is het onderzoek lopende. Afhankelijk van hoe zwaar de impact van dit jachtmisdrijf op de lokale wolvenpopulatie wordt ingeschat, riskeren de jagers een fikse geldboete tot een celstraf tot 2 jaar.Ondanks hun strikte bescherming, worden wolven nog steeds bedreigd (foto: Jan Nijendijk, Saxifraga)

Volgens de monitoringsgegevens van de Association for Nature ‘Wolf’, behoorden de neergeschoten wolven tot een kleine troep met 3 adulten en 2-3 welpen. Deze familie heeft zich slechts twee jaar geleden gevestigd in het bos naast de Drawa rivier en ze bracht haar welpen groot in het Drawa River Nationaal Park. Vorige lente werd nog een van de troepleden aangereden door een auto. Het dier overleefde de klap niet. De dood van deze twee wolven, vermoedelijk een ouderpaar, vormt een grote bedreiging voor het voorbestaand van de troep. De pups zijn momenteel slechts 8 maanden oud en voor hun overleving nog sterk afhankelijk van de ouderdieren en andere familieleden. De dichtstbijzijnde troep bevindt zich op 25 km.

De getroffen troep behoort volgens de EU tot de sterk bedreigde wolfpopulatie die zich vestigde in het westen van Polen en het oosten van Duitsland. De populatie in West-Polen bedraagt een 20-tal familiegroepen (95-100 wolven), die zich ophouden in de uitgestrekte bossen in de regio. Sinds een aantal jaar vestigen de wolven zich, dankzij een strikte bescherming, geleidelijk aan weer in het westen van het land waar ze 20 jaar geleden werden uitgeroeid. Jammer genoeg zijn de wolventroepen door de grote afstand tot bronpopulaties in het oosten van Polen (700 wolven) extreem gevoelig aan bedreigingen als aanrijdingen, stroperij en illegale jacht, parasieten en verstoring van schuilplaatsen. Streng optreden tegen jachtovertredingen is dus zeker een must.

Tekst: Association for Nature WOLF
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga