Haas (Lepus europaeus)

Hazen spotten

Zoogdiervereniging
3-APR-2008 - Het kan nog. Hazen zien. Nu het gras nog niet zo hoog is zijn hazen makkelijk waar te nemen. Zelfs vanuit de auto kun je ze in groepjes van drie tot vijf langs de autosnelweg samen zien grazen of achter elkaar aan rennen. Zodra het gras hoger wordt zijn ze minder zichtbaar.

Bericht uitgegeven op donderdag 3 april 2008 door Zoogdiervereniging VZZ

Het kan nog. Hazen zien. Nu het gras nog niet zo hoog is zijn hazen makkelijk waar te nemen. Zelfs vanuit de auto kun je ze in groepjes van drie tot vijf langs de autosnelweg samen zien grazen of achter elkaar aan rennen. Zodra het gras hoger wordt zijn ze minder zichtbaar.

Normaal gesproken zijn hazen alleen in de vooravond en de nacht actief, maar in het voorjaar en de zomer ook overdag. In die periode vindt namelijk de voortplanting plaats. Mannetjes strijden dan om de gunst van een vrouwtje. Met een beetje geluk zie je in het weiland twee mannetjes met elkaar boksen, terwijl een vrouwtje in de buurt aan het grazen is. Vrouwtjes hazen kunnen meerdere keren per jaar jongen krijgen. Dus dit tafereel kun je vaak zien, maar nu het gras kort is valt dit het meest op. Soms zijn ze zo met elkaar bezig dat ze niet in de gaten hebben dat er mensen in de buurt zijn.

Hazenjongen
Jonge hazen zijn al vanaf eind januari te zien. Na een draagtijd van ongeveer zes weken worden tussen eind januari en oktober de jonge haasjes geboren. In totaal krijgt de haas gemiddeld elf jongen per jaar. Pasgeboren haasjes zijn volledig behaard en hebben de ogen open. Al na één of enkele dagen verlaten ze de geboorteplek. Ze komen daar echter elke dag, drie kwartier na zonsondergang, weer terug. De moeder komt meestal een kwartiertje later om ze te zogen, totdat de haasjes ongeveer een maand oud zijn.

Waarnemingen
Hoewel de haas tot voor kort in Nederland een algemene soort was, lijkt het nu slechter met hem te gaan. De oorzaak ligt in een combinatie van factoren, waaronder ziektes en het intensieve en grootschalige gebruik van het landschap. Vorig jaar heeft de Zoogdiervereniging VZZ een oproep geplaatst om waarnemingen van hazen door te geven via de website www.telmee.nl. Dat heeft in totaal 3.764 waarnemingen opgeleverd. De waarnemingen komen van overal uit Nederland, maar sommige gebieden lijken leger dan andere (zie kaartje hieronder). Zo zijn maar weinig waarnemingen afkomstig uit de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Ook Drenthe en de IJsselmeerpolders zijn opvallend leeg. Nog onbekend is of dit beeld goed met de werkelijkheid overeenkomt, of dat mensen in deze provincies minder geneigd zijn waarnemingen door te geven. Daarom bij deze de oproep om ook dit jaar weer waarnemingen van hazen via de website www.telmee.nl door te geven.

Tip: hazen lijken op konijnen, maar volwassen hazen zijn forser, hebben grotere poten en langere oren met een zwarte punt.

Tekst: Dennis Wansink, Zoogdiervereniging VZZ
Foto: Dick Klees, Studio Wolverine

Kaartje: gemelde hazen in 2007 in Nederland