Eikelmuis

Ook eikelmuis is uitgeslapen

Zoogdiervereniging
18-APR-2008 - De afgelopen weken zijn in een aantal eikelmuiskasten actieve eikelmuizen aangetroffen. Het levende bewijs dat de eikelmuizen weer wakker zijn.

Bericht uitgegeven op vrijdag 18 april 2008 door Zoogdiervereniging VZZ

De afgelopen weken zijn in een aantal eikelmuiskasten actieve eikelmuizen aangetroffen. Het levende bewijs dat de eikelmuizen weer wakker zijn.

In Nederland komen twee soorten ‘slaapmuizen’ voor: de hazelmuis en de eikelmuis. Zoals de naam al doet vermoeden, houden deze dieren een winterslaap. Van oktober tot en met maart verblijven ze op relatief vochtige plekken met een constante temperatuur. Denk aan holle bomen, onder de grond of in bestaande holen van andere dieren. De eerste wakkere eikelmuizen zijn ondertussen aangetroffen.

In 2003 deed de Zoogdiervereniging VZZ een onderzoek naar het voorkomen van de eikelmuis in Zuid-Limburg. Helaas heeft dit toen niet tot nieuwe waarnemingen geleid. In 2007 heeft dit onderzoek nog eens plaats gevonden, dit keer met meer resultaat. Op verschillende plekken zijn eikelmuiskasten opgehangen. Deze kastjes lijken op vogelkastjes maar hangen met de ingang naar de boomzijde toe. De eikelmuis gebruikt ze om in te slapen en zelfs om haar jongen in groot te brengen.

Dankzij deze methode is het mogelijk de verspreiding van de eikelmuis in kaart te brengen. Ook komen we zo meer te weten over wanneer de dieren in winterslaap gaan en wanneer ze weer wakker worden.

Tekst: Johannes Regelink, Zoogdiervereniging VZZ

Foto: Rollin Verlinde / Vilda