Eikelmuis in winterslaap

Eikelmuis is een half jaar 'van de wereld'

Zoogdiervereniging
18-MRT-2022 - Gaap, vandaag is het Wereld Slaapdag. Stel dat je een half jaar achter elkaar slaapt, hoe ben je er dan aan toe? De Nederlandse eikelmuis presteert dat ieder jaar en mede door de zachte winter kunnen we daar nu iets van laten zien. Geniet mee van het filmpje en krijg een kijkje in de winterslaap van de eikelmuis in het Jaar van de Eikelmuis.

Even plassen en weer naar bed

In het filmpje hieronder zie je de eikelmuizen heerlijk opgerold in hun holletjes liggen. Ze kruipen het liefst zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en houden elkaar warm, of beter gezegd: zo blijven ze vorstvrij. Want tijdens de winterslaap gaat de eikelmuis bijna helemaal ‘out’. De hartslag en ademhaling vertragen, de spijsvertering komt nagenoeg tot stilstand en de temperatuur van het dier zakt naar de temperatuur van de omgeving. Tijdens de winterslaap worden ze een heel enkele keer wakker om te plassen, net als vleermuizen. Om wakker te worden moeten ze eerst opwarmen. Na het drinken en plassen gaan ze weer in de diepe winterslaap. Dat wakker worden kost enorm veel energie.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.Eikelmuizen in winterslaap (Bron: Bram Sturm en Erik den Boer)

Waar slaapt de eikelmuis?

Eikelmuizen slapen in de winter in een mosnest op een vorstvrije plaats, zoals onder de grond, in een holle boom of in een schuurtje. In de zomer hoeven ze niet vorstvrij te zitten en maken ze gebruik van allerlei holtes voor het maken van hun mosnest. Er zijn speciale nestkasten voor eikelmuizen opgehangen in hun leefgebied, op locaties waar die holtes ontbreken. Elk jaar vindt er in de winter voor onderzoek een controle plaats van deze nestkasten. Hierbij worden de mosnesten geteld. De nestkasten werden tot nog toe in de winter niet gebruikt door de eikelmuizen. Maar in de winter van 2022 waren er wel enkele nestkasten bezet.

Waarom sommige eikelmuizen nu voor deze slaapplek kiezen is niet helemaal duidelijk, maar misschien komt dat door de zachte winter. Het was in ieder geval een uitzonderlijke gelegenheid om voor het Jaar van de Eikelmuis heel voorzichtig wat beelden van de winterslapende eikelmuizen te maken en Nederland zo een inkijkje te geven in het leven van dit zeldzame zoogdiertje.

Nog heel even wachten en dan ontwaken ze uit de winterslaap

Als het in het voorjaar warmer wordt, ontwaken de eikelmuizen uit de winterslaap. Het duurt uren voor ze zijn opgewarmd. En dan is er nog maar een half jaar over om jongen te krijgen en deze groot te brengen voor de volgende winterslaap. Daarover meer in het webinar op 28 maart op het YouTubekanaal van de Zoogdiervereniging.

Op de camerabeelden in onderstaand filmpje is te zien dat de eerste eikelmuizen uit hun winterslaap zijn ontwaakt!

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.Eikelmuis ontwaakt uit winterslaap (Bron: Cameraval Zoogdiervereniging)

Help mee de eikelmuis te beschermen

Wil jij de eikelmuis samen met DierenPark Amersfoort, ARTIS, GaiaZOO en de Zoogdiervereniging helpen beschermen? Dit kan jij doen voor de eikelmuis:

  • Iedereen in Nederland moet aan het eind van het jaar gehoord hebben van de eikelmuis, om hem te beschermen. Vertel dus je familie, vrienden, collega’s, klasgenoten of kennissen over dit bijzondere diertje. Wat kan jouw organisatie doen voor de bekendheid van de eikelmuis?
  • Doneer voor de eikelmuis en draag bij aan herstel van het leefgebied: voor 35 euro kunnen wij zorgen voor een eikelmuisnestkast of zeven meter haag.
  • Adopteer een eikelmuis(familie).
  • Bekijk het webinar op 28 maart op het YouTubekanaal van de Zoogdiervereniging en kijk het vorige korte informatieve webinar terug.

Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Bram Sturm
Video's: Bram Sturm en Erik den Boer; Cameraval Zoogdiervereniging
Logo Jaar van de Eikelmuis: Eveline van der Jagt