atalanta fruit klein

Rot fruit voor vlinders

De Vlinderstichting
10-SEP-2008 - Iedereen weet dat vlinders gek zijn op nectar uit bloeiende planten. De vlinderstruik is bijvoorbeeld een goede vlindertrekker. Maar… in het najaar zijn er ook vlinders die dol zijn op rottend fruit.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 10 september 2008

Iedereen weet dat vlinders gek zijn op nectar uit bloeiende planten. De vlinderstruik is bijvoorbeeld een goede vlindertrekker. Maar… in het najaar zijn er ook vlinders die dol zijn op rottend fruit.

In september en oktober, als er minder bloeiende planten zijn, zie je een aantal vlindersoorten overstappen op ander voedsel. Valfruit in boomgaarden kan dan op een zonnige dag een bewegend spektakel worden van atalanta’s en gehakkelde aurelia’s. Vooral deze twee vlindersoorten zijn zo later in het jaar volop actief. Je kunt ze dus in boomgaarden vinden, maar je kunt ze ook naar je tuin lokken. Een voederplank met rotte pruimen of appels zal, behalve door vogels, ook door vlinders worden bezocht. Vooral als de vruchten al aan het gisten zijn en hun geur verspreiden, komen ze erop af.

Eenzelfde gedrag vertoont een van de grootste dagvlinders van Europa. De Pasja, een schitterend gekleurde vlinder die rondom de Middellandse Zee voorkomt kun je ook midden in de zomer bij je tent krijgen door te zorgen dat daar een rotte perzik of pruim ligt. De pasja zit voornamelijk in een strook van zo’n 50 kilometer rondom de Middellandse Zee. De plant waar de rupsen op zijn gespecialiseerd, de aardbeiboom, is namelijk heel gevoelig voor vorst. De vlinder vliegt in twee generaties per jaar, in mei en juni en vervolgens weer vanaf half augustus tot in oktober.

Pasja’s zijn, zoals de meeste dagvlinders, helemaal niet bang voor mensen en als ze weten dat er wat lekkers te halen valt zijn ze soms niet meer weg te slaan. Zo hadden wij rond onze tent op Camping Can Banal, in Spanje, op een gegeven moment zeven pasja’s op het fruit. Een van die pasja’s begon zelfs mee te drinken van onze chardonnay! U hoeft geen wijn op de voedertafel te zetten (want pasja’s komen toch niet voor in Nederland), maar een lekker rottend stuk fruit werkt ook al prima.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting