Bruine kikker eitjes

Eerste eiklompen bruine kikkers gezien!

Stichting RAVON
16-MRT-2009 - We hebben er even op moeten wachten, maar langzaam maar zeker ontwaken onze Nederlandse amfibieën dan toch echt. De eerste eiklompen van een bruine kikker zijn afgelopen week in Zuid-Limburg gezien! Dat het juist daar gebeurt is niet zo vreemd. In dit deel van ons land is het vaak net iets warmer, waardoor amfibieën er meestal ook net iets eerder actief zijn.

Bericht uitgegeven door RAVON op maandag 16 maart 2009

Bruine kikker eitjes  
We hebben er even op moeten wachten, maar langzaam maar zeker ontwaken onze Nederlandse amfibieën dan toch echt. Op 7 maart, beduidend later dan voorgaande jaren, zijn in Zuid-Limburg de eerste eiklompen van een bruine kikker gezien! Dat het juist daar gebeurt is niet zo vreemd. In dit deel van ons land is het vaak net iets warmer, waardoor amfibieën er meestal ook net iets eerder actief zijn.

  Bruine kikker
De bruine kikker is samen met de heikikker de eerste kikker die in het voorjaar aan de voortplanting begint. Naast de eiklompen, kunnen in deze maand meestal ook de roepende mannetjes worden waargenomen. De eiklompen van de bruine kikker zijn overigens vrij makkelijk te vinden, omdat ze op warme ondiepe plekken worden afgezet en aan de oppervlakte drijven. Hopelijk krijgen we in april en mei ook weer volop kikkervisjes te zien!

Tekst: Tamira Hankman (RAVON)
Foto's: Arnold van Rijsewijk (RAVON)