Kleine Karekiet (foto: Piet Munsterman, Saxifraga)
8-SEP-2009 - De trektijd is in volle gang. Veel vogels eten zich moddervet om de lange reis naar Afrika te kunnen ondernemen. Een enkele vogel, zoals de kleine karekiet, weet er zelfs nog een liedje uit te persen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 8 september 2009

De trektijd is in volle gang. Veel vogels eten zich moddervet om de lange reis naar Afrika te kunnen ondernemen. Een enkele vogel, zoals de kleine karekiet, weet er zelfs nog een liedje uit te persen. 

 
  Kleine karekiet
Zoals al eerder gememoreerd op natuurbericht.nl is de mooiste tijd van het jaar weer aangebroken. Overal miegelt het van de vogels die zich helemaal vol (vr)eten om de lange en gevaarlijke reis naar Afrika te kunnen ondernemen. Een enkeling zoals kleine karekiet, zwartkop of tjiftjaf combineert de vreterij met een beetje zang. Die zang stelt niet veel voor en is doorgaans wat gebrabbel dat op de echte zang moet lijken. Het zijn meestal jonge vogels die alvast hun zang aan het oefenen zijn voor het komende broedseizoen. Alsof ze op deze manier hun territorium voor het volgende voorjaar hebben vastgelegd. Of ze daadwerkelijk ook terugkeren in het nieuwe jaar is allerminst zeker want het leven van een (kleine) trekvogel zit vol gevaren.

 

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga