Zingende spotvogel

Vroege Vogels presenteert het nationaal vogelconcert

Vroege Vogels
8-MEI-2020 - De vogelzang beleeft in de eerste weken van mei z'n hoogtepunt. De wielewaal, de Cetti's zanger, de kleine karekiet, de nachtegaal en ook de merel zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert op de Nederlandse radio. In de uitzending van Vroege Vogels – komende zondag 10 mei van 07.00 tot 10.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1 - is de vogelzang te horen vanuit bos, duinen, stad, moeras en weide.

Zo in de eerste weken van mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. De mannetjes - want vooral de mannen laten zich luidruchtig horen - proberen met hun zang een partner te lokken en/of hun territorium te verdedigen. De meeste soorten beginnen al vroeg vóór zonsopkomst met zingen, andere gaan de hele nacht door en sommige uitslapers laten zich pas horen als de zon op is.

Zingende roodborstDe vogelzang is drie keer een halfuur te horen in de uitzending van Vroege Vogels: globaal een uur vóór zonsopkomst, rond het moment dat de zon opkomt en een uur daarna. En elk landschap heeft zijn eigen soorten. Daarom zijn de verslaggevers van Vroege Vogels met hun microfoons in het bos (het Almeerderhout), de stad (Amsterdam), de duinen (Texel), de weide (de Eempolder) en het moeras (Gelderse Poort).

Het orkest van het Nationaal Vogelconcert bestaat uit onder andere koekoek, zwartkop, tuinfluiter, merel, zanglijster, brandgans, gele kwikstaart, boomkruiper, kleine karekiet, roerdomp, zomertaling, rietgors, grote bonte specht, waterral, nachtegaal, winterkoninkje, putter, knobbelzwaan, meerkoet, tjiftjaf, grasmus, grutto, wielewaal, Cetti's zanger, holenduif, halsbandparkiet, kievit en tureluur.

Tekst: Vroege Vogels
Foto's: Jankees Schwiebbe, Birdphoto (leadfoto: zingende spotvogel)