bruine kikker

Snelle jongens en slome kikkers

Stichting RAVON
9-NOV-2011 - Ook in de wintermaanden kunnen in het water nog amfibieën worden aangetroffen. Het bekendst zijn de bruine kikkers, die veel in tuinvijvers overwinteren.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Ook in de wintermaanden kunnen in het water nog amfibieën worden aangetroffen. Het bekendst zijn de bruine kikkers, die veel in tuinvijvers overwinteren.

Bruine kikker (foto: Arnold van Rijsewijk)De dieren nemen hierbij echter wel een flink risico: ze kunnen stikken door zuurstofgebrek als er teveel plantenmateriaal en slib op de bodem ligt en de vijver wekenlang is afgesloten door een ijslaag. RAVON adviseert dan ook om tuinvijvers in het late najaar zoveel mogelijk te ontdoen van planten, ingevallen blad en slib.

Het zijn opvallend vaak de mannetjes van de bruine kikker die dit  risico nemen: als ze succesvol overwinteren, zijn ze er in het voorjaar als de kippen bij om de bij de vijver opduikende vrouwtjes te bevruchten. Bijna alle vrouwtjes en een deel van de mannetjes kiezen voor overwintering op het land. Deze kikkers hebben wat minder haast, komen net iets later uit hun winterslaap en prefereren blijkbaar veiligheid boven alles. Voor de mannetjes met geduld kan deze strategie na strenge winters erg succesvol zijn: bij het aanbreken van het voorjaar hebben de snelle jongens het loodje gelegd en wordt hun plaats ingenomen door hun slomere soortgenoten die hebben gekozen voor overwintering op het land. Het is dus een beetje als met het verhaal van de haas en de schildpad: het staat niet altijd vantevoren vast wie de race gaat winnen.

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON