vos eet hazelworm

Reptielen op het menu van de vos

Stichting RAVON
10-JUN-2010 - Enkele dagen geleden ontving RAVON een opmerkelijke waarneming van een ringslang in de nabijheid van een vossenhol. Deze slang diende mogelijk voor de jonge vosjes als prooi om mee te oefenen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Enkele dagen geleden ontving RAVON een opmerkelijke waarneming van een ringslang in de nabijheid van een vossenhol. Deze slang diende mogelijk voor de jonge vosjes als prooi om mee te oefenen.

Dode of schijndode ringslang bij vossenhol (foto: Harm Hofman en Jan Koeman)RAVON-vrijwilliger en Staatsbosbeheer boswachter Harm Hofman telt reptielen op meerdere trajecten op de Veluwe. Op 17 mei jongstleden liep hij samen met Jan Koeman één van zijn routes. Zij deden daar een bijzondere waarneming. ‘Op de rand van de hei, in de bosrand, zag Jan twee jonge vosjes hun hol induiken. Toen wij bij het hol gingen kijken, zagen we bij de ingang een dode ringslang liggen, die we fotografeerden. We besloten ons terug te trekken om te kijken of de vosjes weer tevoorschijn zouden komen.

Jonge vos (foto: Harm Hofman en Jan Koeman)Na enkele minuten kwam er nog een vosje uit het bos en dook ook het hol in. Ik wilde graag de slang nog eens bekijken en fotograferen om te laten zien hoe een beschadiging van een door een vos gepredeerde slang er uitziet. Dus liep ik weer naar het hol, maar tot mijn grote verbazing was de slang verdwenen! Tussen het moment dat ik de ringslang fotografeerde en het constateren van de verdwijning, liggen 7 minuten. Wat hebben we nu eigenlijk waargenomen?’

Schijndood?
Vossenhol met ringslang bij de ingang (foto: Harm Hofman en Jan Koeman)Het is niet duidelijk of dat laatste vosje de slang mee naar binnen heeft gesleept of dat de slang zich schijndood hield en er op een onbewaakt ogenblik stiekem tussenuit is geknepen. Slangen houden zich wel vaker schijndood. Vossen brengen hun jongen soms een levende prooi om te oefenen. Het kan zijn dat ma vos de slang netjes heeft neergelegd. Vorige week bezocht Harm het bewuste vossenhol nogmaals. In de directe omgeving van het hol ontdekte hij maar liefst 11 ringslangen.

Vos eet hazelworm (foto: Harm Hofman en Jan Koeman)Nu geen twijfel
Enkele dagen na het voorval met de ringslang deed Harm weer een leuke waarneming met de vos in de hoofdrol. Dit keer waren er geen vraagtekens bij de waarneming. Nabij Radio Kootwijk fotografeerde Harm een vos die net een hazelworm verschalkte.

Tekst: Harm Hofman en Ingo Janssen, RAVON
Foto’s: Harm Hofman en Jan Koeman