zanglijster

Massale aankomst Scandinavische trekvogels

2-OKT-2010 - Afgelopen maandag begon om omstreeks 11 uur een spectaculaire aankomst van trekvogels uit Scandinavië in het Zwanenwater.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Afgelopen maandag begon om omstreeks 11 uur een spectaculaire aankomst van trekvogels uit Scandinavië in het Zwanenwater.

Zanglijster (foto: IVN Vecht en Plassengebied)In het Zwanenwater, een duingebied vlakbij Callantsoog, worden elk jaar trekvogels gevangen voor wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar begon het rustig; in de vroege ochtend waren er nog maar weinig vogels te zien.

Na 11 uur echter kwamen duizenden vogels uit zee aanvliegen. Zanglijsters, roodborsten, sijzen, kepen en veel andere soorten landden in de regen in de duinen. In totaal werden er maandag 77 en dinsdag ruim 100 vogels van een ring van het vogeltrekstation Arnhem voorzien.

Trek
Deze vogels vertrekken over het algemeen ’s avonds uit de zuidpunt van Noorwegen om over de Noordzee naar Zuid-Europa te vliegen. Door de regen waren ze echter gedwongen eerder te landen. Het uiteindelijke doel is het Middellandse Zeegebied, waar ze de hele winter zullen blijven.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: IVN Vecht & Plassengebied