Keep: Fringilla montifringilla

Vogeltrek op zijn hoogtepunt

Sovon Vogelonderzoek Nederland
9-OKT-2010 - Miljoenen Nederlanders zullen er geen weet van hebben, maar u wel. Dezer dagen heeft de vogeltrek zijn hoogtepunt bereikt. Vele honderdduizenden vogels vliegen met een blik op oneindig naar het zuiden. Allemaal zwarte stipjes die door de lucht dansen.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Miljoenen Nederlanders zullen er geen weet van hebben, maar u wel. Dezer dagen heeft de vogeltrek zijn hoogtepunt bereikt. Vele honderdduizenden vogels vliegen met een blik op oneindig naar het zuiden. Allemaal zwarte stipjes die door de lucht dansen.

Keep (foto: Marek Szczepanek)Onder invloed van de afname van temperatuur en het korten der dagen krijgen de trekvogels het echt op de heupen. Weg willen ze, weg. Weg naar het warme zuiden om daar te overwinteren. Iedere vogel heeft een soort van interne klok die bepaalt dat het tijd is om te gaan. Ieder individu bevindt zich in goed gezelschap want overal waar hij om zich heen kijkt, ziet u soortgenoten dezelfde kant op vliegen.

De vinken- en kepentrek is nu massaal losgebroken. Een continue stroom van vinkachtigen danst door de lucht. De trekroep van de vink is een soort van ‘jupp’, dat van een keep meer een hees ‘kèèèp’ (alsof ie zijn eigen naam roept). Beide soorten vliegen gezamenlijk op en zijn dat het best te herkennen aan de roep. Met gunstig licht is de lichte buik van een keep redelijk goed te zien. De witte vleugelbaan van de vink is kenmerkend. Op Terschelling waren de afgelopen dagen zo’n 10.000 kepen neergestreken in een akker om bij te tanken. Een spectaculair gezicht. Alles over de vogeltrek is te volgen via www.trektellen.nl.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU licentie