Zon? Vlinders!

De Vlinderstichting
22-NOV-2010 - Ondanks de kou zijn er toch nog dagvlinders gezien. Als er maar wat zon is komen er weer soorten tevoorschijn. In het afgelopen weekend waren er nog meldingen van zeven soorten dagvlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Ondanks de kou zijn er toch nog dagvlinders gezien. Als er maar wat zon is komen er weer soorten tevoorschijn. In het afgelopen weekend waren er nog meldingen van zeven soorten dagvlinders.

Een van de soorten die nog gezien is: kleine vuurvlinder (foto: Kars Veling)De meeste vlinderwaarnemingen zijn zaterdag gedaan, toen een groot deel van het land zonnig weer had. Ook al is de temperatuur maar laag, de zon zorgt ervoor dat de vlinders toch hun optimale temperatuur van zo’n dertig graden kunnen bereiken. Door hun vleugels te gebruiken als zonnecollector vangen ze de warmte op en vervoeren dit naar hun lichaam. Als de spieren daar op temperatuur zijn kunnen ze vliegen. De dagpauwoog is het meeste gemeld, met meer dan tien vlinders. Daarnaast zes atalanta’s, twee exemplaren van kleine vos en citroenvlinder en een gehakkelde aurelia. Op het PEN eiland nabij Diemen werd nog een bibberend klein koolwitje gezien en in de Bilt was nog een kleine vuurvlinder aanwezig. Ga op zonnige dagen ook maar eens op zoek naar vlinders en geef de waarnemingen door via Telmee.nl of Waarneming.nl.

Tekst en foto: Kars Veling, De Vlinderstichting