Sneeuw boom brekende takken

Vallende takken

23-DEC-2010 - Tijdens de warmere maanden moet u bij een boswandeling oppassen voor teken die u vanuit de ondergroei belagen. Deze winter komt het gevaar echter van boven. Boomtakken kunnen namelijk bezwijken onder het gewicht van sneeuw en ijs. Even opletten dus, het sprookjesbos brengt naast geweldige plaatjes ook in de winter wat gevaren met zich mee.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht op [publicatiedatum]

Tijdens de warmere maanden moet u bij een boswandeling oppassen voor teken die u vanuit de ondergroei belagen. Deze winter komt het gevaar echter van boven. Boomtakken kunnen namelijk bezwijken onder het gewicht van sneeuw en ijs. Even opletten dus, het sprookjesbos brengt naast geweldige plaatjes ook in de winter wat gevaren met zich mee.

Foto: Fedor GassnerStaatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen bezoekers van diverse bossen voor vallende takken. Door de zware sneeuwval van de afgelopen dagen in combinatie met mogelijke ijzel, regen en dooi kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in bossen en lanen. Dit risico is met name groot bij soorten als beuk, populier en douglasspar, maar ook bij andere soorten kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Foto: Fedor GassnerStaatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen bezoekers deze bosgebieden te mijden. Bij belangrijke en veelgebruikte toegangswegen plaatsen boswachters daarom waarschuwingsposters. Ook is het mogelijk dat bepaalde gebieden worden afgesloten.

De zware sneeuwval van de afgelopen dagen maakt dat takken en boomkronen topzwaar worden. Vooral als de dooi intreedt in combinatie met ijzel en regen kunnen takken erg zwaar worden. Door de strenge vorst zijn takken bevroren en keihard geworden, waardoor ze sneller afbreken. Dit risico is met name groot bij bomen met korte houtvezels zoals beuk, populier en douglasspar.
 

Tekst: Staatsbosbeheer en Fedor Gassner, De Natuurkalender
Foto's: Fedor Gassner, De Natuurkalender