Grote bonte specht

Grote bonte spechten roffelen weer

De Natuurkalender
9-JAN-2011 - In de bossen kunt u ze weer horen: de eerste roffels van de grote bonte spechten. De eerste werden in december al bij De Natuurkalender gemeld en met het begin van het nieuwe jaar hebben ze er nog meer zin in gekregen. Dit past in het patroon van de afgelopen jaren.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

In de bossen kunt u ze weer horen: de eerste roffels van de grote bonte spechten. De eerste werden in december al bij De Natuurkalender gemeld en met het begin van het nieuwe jaar hebben ze er nog meer zin in gekregen. Dit past in het patroon van de afgelopen jaren.

Grote bonte specht (foto: Martin Hierck)Al in december werden enkele eerste spechtenroffels gemeld bij De Natuurkalender. Sinds het begin van het jaar neemt het aantal meldingen toe. Een vergelijking met de afgelopen Natuurkalenderjaren laat zien dat dit helemaal in het plaatje past. Elk jaar worden in december al enkele eerste spechtroffels gemeld. De meeste eerste meldingen worden in januari en februari gedaan en vervolgens nog enkele in maart. Als u de komende tijd uw eerste roffel hoort, laat u dit dan aan De Natuurkalender weten?

Grote bonte spechten zijn mooie zwart-wit-rode vogels. Toch vallen ze ons meestal niet direct op door hun verschijning, maar vooral door hun geroffel. Al vanaf vroeg in de winter horen we ze hameren op de daarvoor geschikte, meestal dode, takken. Het geluid is op flinke afstand te horen. Ze bakenen hiermee hun territorium af en trekken de aandacht van vrouwtjes.

Kunt u zich voorstellen hoe u zich zou voelen als u zo met uw hoofd op een boom stond te hakken? Spechten hebben hier helemaal geen last van. Hun hersenen zijn in een soort schokdempers gehuld.

>> Meld uw eerste roffel van de grote bonte specht aan De Natuurkalender

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Martin Hierck