eerste beelden van vleermuizen webcam waddinxveen

Webcam op vleermuizenkolonie in bedrijvenpand Waddinxveen

Zoogdiervereniging
22-JUN-2011 - Vanaf 15 juni is de meervleermuiskolonie in een bedrijvenpand in Waddinxveen live te volgen via een webcam. De Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten werken samen om in het Jaar van de Vleermuizen aandacht te krijgen voor deze bijzondere zoogdieren. Het is de eerste webcam op een vleermuiskolonie in Nederland.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Vanaf 15 juni is de meervleermuiskolonie in een bedrijvenpand in Waddinxveen live te volgen via een webcam. De Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten werken samen om in het Jaar van de Vleermuizen aandacht te krijgen voor deze bijzondere zoogdieren. Het is de eerste webcam op een vleermuiskolonie in Nederland.

Eerste live-beelden
Boswachter John Pietersen lanceerde de webcam live in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen. Op een groot scherm waren de eerste beelden uit de kolonie te zien. ‘Je krijgt een uniek kijkje in de wereld van vleermuizen. Hoe ze door de spouwmuur lopen of zich zitten te poetsen. Ik ben benieuwd wat we de komende tijd te zien krijgen,’ aldus de boswachter.

Kinderen van een buitenschoolse opvang uit Nieuwkoop bekijken de eerste beelden van de zojuist gelanceerde webcam (foto: Stefan Vreugdenhil)

Kolonie in een bedrijvenpand
Het bedrijvenpand in Waddinxveen is in 2008 gekocht door Natuurmonumenten om de kolonie meervleermuizen te behouden. Meervleermuizen zijn zeldzaam in Europa en ook in Nederland komen ze niet veel voor. Samen met onderzoekster Anne-Jifke Haarsma wordt geprobeerd optimale omstandigheden voor de vleermuizen te creëren. Zonder de bedrijven daarbij te storen.

Werken naast een vleermuiskolonie
In totaal zitten er ongeveer 250 meervleermuizen in het pand. De medewerkers zien de vleermuizen maar zelden. Vleermuizen zijn vooral 's nachts actief en verblijven alleen in de zomer in het pand. Maar nu kan iedereen de kolonie live volgen via een webcam. Dat is voor het eerst in Nederland.

Wat is er te zien?
‘Vooral rond de schemering wordt het interessant om te kijken, dan trekken de vleermuizen er op uit om te gaan eten. Ook krijgen ze binnenkort hun jongen. Hopelijk krijgen we daar mooie beelden van,’ aldus Stefan Vreugdenhil. Naast de webcambeelden zijn er video’s te zien zijn van de hoogtepunten in de kolonie.
Bekijk de beelden op de webcam via de website van Natuurmonumenten.

Bron: Zoogdiervereniging
Foto: Stefan Vreugdenhil, Zoogdiervereniging