Witgatje

De witgatjes zijn weer in ons land

Vogelbescherming Nederland
1-JUL-2011 - Wie een steltloper wil zien, hoeft niet per se af te reizen naar het Waddengebied. Deze zomer kom je namelijk overal witgatjes tegen, misschien zelfs in de sloot achter je huis. Plekken die door andere steltlopers worden genegeerd, vinden ze prima om te vertoeven.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Wie een steltloper wil zien, hoeft niet per se af te reizen naar het Waddengebied.  Deze zomer kom je namelijk overal witgatjes tegen, misschien zelfs in de sloot achter je huis. Plekken die door andere steltlopers worden genegeerd, vinden zij prima om te vertoeven.

De zomer moet nog goed op gang komen, maar de eerste najaarstrek is al van start gegaan. Het witgatje is sinds half juni als doortrekker weer in ons land; het blijft hier tot half augustus. Vooral in deze periode is het erg makkelijk om een witgatje te zien. Deze vogel zit op erg veel plekken. Langs sloten, in modderpoeltjes: overal kun je hem tegenkomen.

Witgatje (foto: Koos Dansen)
Het witgatje broedt in bijna heel Europa. De vogels die nu ons land aandoen, komen meestal uit Oost-Duitsland en Polen. Ze zijn daar te vinden rondom plasjes in bosrijke moerassen. Het witgatje broedt in oude lijsternesten en niet op de grond zoals andere steltlopers doen. En dus kun je hem in Nederland ook zo maar in een boom tegenkomen. Een gekke gewaarwording: wie verwacht er nu een steltloper in een boom?

Het witgatje kun je het makkelijkst herkennen aan zijn witte stuit en staartbasis, die goed te zien zijn als hij opvliegt. Hij laat daarbij een scherp kjuu-wiet, wiet-wiet horen. Dit geluid hoor je nu met name ’s nachts, als de vogels op trek zijn.

Wie deze prachtige vogel wil zien, grijpt nu zijn kans. Na half augustus trekt hij weer weg en is hij een schaarse verschijning geworden.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Koos Dansen