Scholekster in de sneeuw

Onderzoek naar wintersterfte bij Scholeksters langs de kust

Sovon Vogelonderzoek Nederland
14-FEB-2012 - Het had niet veel gescheeld of hij was er gekomen, de Elfstedentocht. De meeste mensen zijn blij met deze winterse omstandigheden, maar het prachtige winterweer van de afgelopen weken heeft ook een keerzijde: Scholeksters en andere steltlopers leggen massaal het loodje.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Het had niet veel gescheeld of hij was er gekomen, de Elfstedentocht. De meeste mensen zijn blij met deze winterse omstandigheden, maar het prachtige winterweer van de afgelopen weken heeft ook een keerzijde: Scholeksters en andere steltlopers leggen massaal het loodje.

Scholekster in de sneeuw (foto: Piet Munsterman, Saxifraga)Om in kaart te brengen om hoeveel slachtoffers het gaat, zijn SOVON, IMARES, NIOZ, Delta project management en Natuurwerk Texel een onderzoek aan deze vogels gestart, waaraan u mee kunt doen.

We roepen mensen die regelmatig in de buurt van hoogwatervluchtplaatsen en het strand komen op om dode vogels te verzamelen en door te geven. Probeer daarbij vooral de (nog) levende vogels zo min mogelijk te verstoren, want onnodig energieverlies is het laatste wat ze op dit moment kunnen gebruiken.

Voor vragen en meldingen in de Delta en de kust van Zuid-Holland kunt u contact opnemen met Pim Wolf: pim.wolf@gmail.com.

Voor vragen en meldingen in het waddengebied en de kust van Noord-Holland kunt u contact opnemen met Kees Oosterbeek, kees.oosterbeek@sovon.nl of Bruno Ens bruno.ens@sovon.nl.

Bekijk de uitgebreide uitleg van het onderzoek in pdf.

Tekst: SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Piet Munsterman, Saxifraga