Grote vos. Foto: Jaap Bouwman, De Vlinderstichting

Nieuwe dagvlinder ontdekt op Schiermonnikoog

16-JUL-2011 - Begin juli ontdekten vlinderliefhebbers Joost Uittenbogaard uit Wageningen en Wilfred Alblas uit Rolde verschillende eikenpages in een bosrand op Schiermonnikoog. De eikenpage was op het eiland nog nooit eerder gevonden. Omdat de eikenpage wel voorkomt op andere Waddeneilanden besloten Joost en Wilfred een gerichte zoekactie naar de vlinder te doen. En met succes!

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Begin juli ontdekten vlinderliefhebbers Joost Uittenbogaard uit Wageningen en Wilfred Alblas uit Rolde verschillende eikenpages in een bosrand op Schiermonnikoog. De eikenpage was op het eiland nog nooit eerder gevonden. Omdat de eikenpage wel voorkomt op andere Waddeneilanden besloten Joost en Wilfred een gerichte zoekactie naar de vlinder te doen. En met succes!

Eikenpage (foto: Kars Veling)Eikenpages zijn lastig te ontdekken omdat ze meestal hoog in de boomkruinen fladderen. Ook is de vlinder klein en vrij donker van kleur. Van dichtbij is het echter een prachtig diertje, met een paarsblauwe veeg op de bovenvleugels. Ook in de toekomst kunnen mensen op het eiland van de eikenpage genieten. Een vrouwtje was namelijk bezig met het afzetten van eieren op een eikenknop.

Dicht bij het voetbalveld van VV De Monnik vonden de vlinderaars ook een grote vos. De grote vos is in Nederland een zeldzame vlinder, die alleen af en toe als zwerver voorkomt. In de meeste jaren is er landelijk maar een handjevol waarnemingen van deze soort, maar dit jaar lijkt de grote, oranjebruine vlinder wat algemener.

Grote vos (foto: Jaap Bouwman)

Herstel open bloemrijke duinen
Op Schiermonnikoog komen verschillende zeldzame vlinders voor, zoals de duinparelmoervlinder, de aardbeivlinder en de heivlinder. Deze vlinders komen graag voor in open, bloemrijke duinen. Natuurmonumenten herstelt op veel plekken op het eiland het open duingebied. In de zomer zijn de duinvalleien een bloemenzee, waar op warme dagen veel vlinders fladderen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting; Jaap Bouwman, De Vlinderstichting