Velduil op Rozenburg

Velduilen op Landtong Rozenburg

ARK Rewilding Nederland
27-DEC-2011 - Afgelopen herfst zag ARKer Leo Linnartz maar liefst vier velduilen op de Landtong Rozenburg in het hart van de Rotterdamse Haven. Tijdens het inventariseren van de bosverjonging vlogen ze plotseling omhoog.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen herfst zag ARKer Leo Linnartz maar liefst vier velduilen op de Landtong Rozenburg in het hart van de Rotterdamse Haven. Tijdens het inventariseren van de bosverjonging vlogen ze plotseling omhoog.

Velduil bij de Landtong Rozenburg (foto: Leo Linnartz)Als broedvogel is de velduil zeer zeldzaam geworden in Nederland: de vogels broeden bijna alleen nog maar op de Waddeneilanden. Maar nu, in de trektijd, arriveren velduilen uit verder weg gelegen broedgebieden om hier of nog verder zuidelijk te overwinteren. In Nederland worden in oktober de grootste aantallen trekkende velduilen waargenomen.

Het grootste deel van de velduilen volgt de kust en de Landtong Rozenburg is dan ook een perfecte pleisterplaats. Er is lage begroeiing waar ze onopvallend kunnen rusten en er is de perfecte combinatie van ruigte en korte vegetatie wat jacht op muizen of misschien zelf konijnen mogelijk maakt.

De Landtong Rozenburg is een bijzonder natuurgebied waar niet mensen, maar natuurlijke processen het voor het zeggen hebben. De jaargetijden horen ook bij deze processen. Hoe reageren planten en dieren hierop? Hoe overleven ze bijvoorbeeld een koude winter?

Ga mee op excursie
Ontdek welke invloeden de grote grazers op de natuur hebben. Ontdek een plek waar roofvogels hun prooi opeten, waar spechten hun gaten maken of hoe struiken zich verweren tegen vraat. Ontdek het samen met ARK Natuurontwikkeling en Kinderboerderij De Beestenboel tijdens een gratis excursie op woensdag 28 december.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto: Leo Linnartz, ARK