Deze adder overleefde de heidebrand door in een konijnenhol te kruipen

Hoe een konijn een adder redde

Stichting RAVON
27-APR-2012 - Op zondag 1 april is rond Radio Kootwijk zo’n 100 hectare heide in vlammen opgegaan. Voor reptielen zijn dergelijke heidebranden in het activiteitsseizoen funest. De dieren vluchten weg in de dichtstbijzijnde gras- en heidepollen maar verbranden daar vaak levend.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Op zondag 1 april is rond Radio Kootwijk zo’n 100 hectare heide in vlammen opgegaan. Voor reptielen zijn dergelijke heidebranden in het activiteitsseizoen funest. De dieren vluchten weg in de dichtstbijzijnde gras- en heidepollen maar verbranden daar vaak levend.

Deze adder overleefde de heidebrand door in een konijnenhol te kruipen (foto: Harm Hofman)

Boswachter en reptielenspecialist Harm Hofman van Staatsbosbeheer was snel ter plaatse om de schade op te nemen. In het verbrande deel vonden Harm en enkele anderen 12 gewone padden, 16 heikikkers, 12 hazelwormen, 3 levendbarende hagedissen en één adder; allen verbrand.

Opvallend en hoopvol was de waarneming van een adder die de brand had overleefd door in een konijnenhol weg te kruipen. Aangezien het verbrande stuk hei deel uitmaakt van een bestaande monitoringroute van het Meetnet Reptielen, kunnen we de komende jaren meten welke invloed deze brand heeft gehad op de lokale reptielenpopulaties.

Tekst: Ingo Janssen en Raymond Creemers, Stichting RAVON
Foto: Harm Hofman, Staatsbosbeheer