Douchende bastaardkikker zoekt afkoeling

Een frisse douche, ook voor kikkers

Stichting RAVON
22-AUG-2012 - Snakken naar een frisse douche bij heet weer is niet voorbehouden aan mensen. Iedereen heeft wel eens een badderende vogel gezien, en een enkeling treft een zoogdier dat puur voor zijn genoegen een spetterbad neemt. Bij heet weer genieten ook amfibieën zichtbaar van een frisse waterstraal.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Snakken naar een frisse douche bij heet weer is niet voorbehouden aan mensen. Iedereen heeft wel eens een badderende vogel gezien, en een enkeling treft een zoogdier dat puur voor zijn genoegen een spetterbad neemt. Bij heet weer genieten ook amfibieën zichtbaar van een frisse waterstraal.

Douchende bastaardkikker zoekt afkoeling (foto: Annemarie van Diepenbeek)Al zijn het echte zonaanbidders, extreem hete dagen als van het afgelopen weekend kunnen ook groene kikkers te gortig worden. Als het water waarin ze verblijven te warm wordt, snakken ook zij naar een frisse douche. Een bijzondere waarneming van het afgelopen weekend illustreert dat. In een kleine tuinvijver was een tuinslang uitgelegd om het gedaalde waterniveau wat aan te vullen. Deze was aan de vijveroever zodanig vastgezet dat de waterstraal op tien centimeter hoogte boven het wateroppervlak er in een mooi boogje uit stroomde. Een vrouwtje bastaardkikker, vaste bewoonster van de tuinvijver keek er direct met grote aandacht naar en sprong er toen precies er onder. De kikker (een fors vrouwtje) bleef duidelijk zo lang mogelijk onder de waterstraal hangen, met zichtbaar genoegen en al spetterend met maaiende poten. Zodra de kikker door de kracht van het vallende water er een stukje onder vandaan dreef, maakte het dier opnieuw een sprong, tot precies onder de waterstraal. Dit herhaalde zich een keer of zes. Het dier bleef telkens zo lang mogelijk precies onder de waterstraal. Het hele tafereel duurde ongeveer vijf minuten, toen was de kikker kennelijk dermate opgefrist dat het dier zijn gewone uitkijkpost (in het lauwe water) weer innam.

Zie ook: www.kikkercam.nl om de nachtelijke activiteiten te volgen.

Tekst en foto’s Annemarie van Diepenbeek, RAVON