levendbarende hagedis vlucht het water op

Hagedis duikt onder

Stichting RAVON
25-APR-2012 - Levendbarende hagedissen kunnen goed zwemmen en schrikken er niet voor terug om het water in te vluchten. Als het nodig is duiken ze zelfs onder water en kunnen hier minutenlang wachten tot het gevaar is geweken. Dit gedrag is van deze hagedissensoort wel bekend, maar wordt niet vaak waargenomen en vastgelegd.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Levendbarende hagedissen kunnen goed zwemmen en schrikken er niet voor terug om het water in te vluchten. Als het nodig is duiken ze zelfs onder water en kunnen hier minutenlang wachten tot het gevaar is geweken. Dit gedrag is van deze hagedissensoort wel bekend, maar wordt niet vaak waargenomen en vastgelegd.

Drachtig vrouwtje levendbarende hagedis vlucht naar het water (foto: René Manger)Tijdens een bezoek aan een ven nabij Assen joeg René Manger onbedoeld een drachtig vrouwtje levendbarende hagedis naar de waterkant van het ven. Het in het nauw gedreven vrouwtje zocht haar toevlucht eerst op het water en dook daarna onder in het koude water om zich te verschuilen. Hier bleef ze rustig wachten tot de kust veilig was, zoals te zien is op de foto’s en in het onderstaande filmpje.

Het drachtige vrouwtje verschuilt zich onder water (foto: René Manger)Het spontaan in het water vluchten en daarin ook langere tijd onderduiken is bekend van vrijwel alle Europese hagedissen. Bij de levendbarende hagedissen wordt dit het vaakst waargenomen. Levendbarende hagedissen leven bij voorkeur in overgangszones van nat naar droog. Daardoor zijn ze ook dikwijls te vinden in de oeverzone van vennen, veenputjes en plassen. Het zo lang niet ademhalen onder water is voor deze dieren geen probleem. Dat houden ze lang vol, omdat ze in koud water bijna geen zuurstof verbruiken. Ook het overzwemmen van open water van enkele meters is geen probleem.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Op zoek naar heikikkers (eerste deel filmpje) werd het vrouwtje levendbarende hagedis het water in gejaagd (tweede deel filmpje).

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s en filmpje: René Manger, MangerEco