thumnail Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Ruim 240-duizend vogels geteld tijdens Euro BirdWatch

Vogelbescherming Nederland
9-OKT-2013 - Wisselende weersomstandigheden zorgden ervoor dat de vogelaars die afgelopen zaterdag mee deden aan de internationale vogelteldag weinig vogels te zien kregen. De totaalteller stopte op 241.924 vogels en 187 soorten. Vorig jaar werden bijna 374.000 vogels geteld, ook niet een bijzonder goed jaar. Uit alle verzamelde gegevens zijn wel verschillende conclusies te trekken: de kolganzen zijn er dit jaar vroeg bij en er is sprake van een kruisbekkeninvasie.

Wisselend weer zorgt voor weinig vogels op trek

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Wisselende weersomstandigheden zorgden ervoor dat de vogelaars die afgelopen zaterdag mee deden aan de internationale vogelteldag weinig vogels te zien kregen. De totaalteller stopte op 241.924 vogels en 187 soorten. Vorig jaar werden bijna 374.000 vogels geteld, ook niet een bijzonder goed jaar. Uit alle verzamelde gegevens zijn wel verschillende conclusies te trekken: de kolganzen zijn er dit jaar vroeg bij en er is sprake van een kruisbekkeninvasie.

Zaterdag telden duizenden vogelaars verspreid over het hele land het aantal vogels dat voorbij trok. Vogelbescherming Nederland verzamelde al deze gegevens voor Nederland, de BirdLife partner in Slowakije maakt deze week de balans op voor heel Europa. In 40 landen werd vandaag geteld.

Kolganzen (foto: Luc Hoogenstein)

De herfst is de periode in het jaar dat vogels op trek gaan. Zang- en roofvogels uit het noorden en oosten van Europa komen naar ons land toe om hier te overwinteren, of zijn op doortrek. Vogels uit ons land zakken af naar het zuiden. Wanneer de vogels trekken wordt voor een groot deel bepaald door het weer.

Dat was zaterdag erg wisselend. In sommige delen van het land, vooral in het westen, begon de dag nevelig waardoor de trekvogels op het gehoor moesten worden geteld. Met een zwakke tot matige noordwestelijke wind zijn de omstandigheden voor trek niet ideaal, waardoor er weinig vogels gezien werden.

Dit jaar valt vooral het aantal kolganzen op. Door de rugwind van de afgelopen week in combinatie met de heldere lucht konden de kolganzen grote afstanden afleggen en zijn ze eerder dan verwacht in Nederland aangekomen. Ook is er sprake van een kruisbekkeninvasie. De combinatie van een goed broedseizoen en een voedseltekort in de naaldbossen van Scandinavië zorgen ervoor dat ze al vroeg hier verschijnen. Er werden in totaal bijna 2500 kruisbekken geteld, een record voor de Euro Birdwatch.

Kruisbek mannetjes (foto: Elaine R. Wilson)

De top 10 van Nederland

  1. Kolgans (23) 68.515
  2. Spreeuw (1) 44.092
  3. Vink (2) 35.114
  4. Kokmeeuw(5) 9.918
  5. Graspieper (4) 9.200
  6. Grauwe gans (5) 8.989
  7. Kievit (3) 8.957
  8. Stormmeeuw (16) 4.520
  9. Zilvermeeuw (19) 3.155
  10. Kruisbek (93) 2.482

Tussen ( ) = de rangorde van 2012.

Meer informatie
Resultaten Euro Birdwatch 2013

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Elaine R. Wilson, Creative Commons