Tweekleurig franjekelkje
8-JUN-2010 - Het Tweekleurig franjekelkje is een bijzonder fraai maar ook erg klein paddenstoeltje. Bij het zoeken naar deze kleine paddenstoeltjes opent zich een wereld van verborgen schoonheid.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Het Tweekleurig franjekelkje is een bijzonder fraai maar ook erg klein paddenstoeltje. Bij het zoeken naar deze kleine paddenstoeltjes opent zich een wereld van verborgen schoonheid.

Veel natuurliefhebbers kunnen je vertellen dat hoe dichterbij je komt hoe wonderlijker en mooier de natuur eruit ziet. Zakjeszwammen of ascomyceten behoren duidelijk tot deze groep. Van de zakjeszwammen bestaat het overgrote deel uit minuscule paddenstoeltjes van enkele millimeters groot, die voor het overgrote deel op vochtig en nat hout groeien. Het Tweekleurig franjekelkje (Lachnum bicolor) is zo’n soort die zijn schoonheid alleen in close-up laat zien.

Tweekleurig franjekelkje (foto: Menno Boomsluiter)

Het Tweekleurig franjekelkje behoort tot een uitgebreide groep van beker-, kom- of schijfvormige paddenstoeltjes die meestal aan de rand bezet zijn met haren. Ze zijn zonder uitzondering erg klein en meestal niet meer dan luttele millimeters groot. Er komen meer dan 30 soorten franjekelkjes voor in Nederland en een veelvoud hiervan in de hele wereld. Het Tweekleurig franjekelkje komt voor op een grote verscheidenheid van substraten, zoals hout, takjes, afgestorven plantendelen en beukendopjes. Franjekelkjes worden voornamelijk onderscheiden op basis van hun kleur en de vorm van de haren zoals die onder een microscoop te zien zijn. Het Tweekleurig franjekelkje is echter zonder microscoop wel herkenbaar vanwege de fel contrasterende oranje kleur met de sneeuwwitte haren aan de rand. Kijk voor meer foto’s van minipaddenstoeltjes en andere kleine voorwerpen zoals lichenen eens op de volgende website en verbaas je over hun verborgen schoonheid.

Tekst en foto: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging