boomkrekel

Boomkrekel steeds algemener langs de rivieren

ARK Rewilding Nederland
26-AUG-2012 - In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. In de volgende jaren nam het aantal flink toe. Via het dal van de Rijn kwam de boomkrekel de Gelderse Poort binnen en van daaruit verspreidt de krekel zich verder door het land. De komende weken is het weer tijd om ze te beluisteren.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

In 2004 werden de eerste waarnemingen van boomkrekels langs de Nederlandse rivieren gedaan. In de volgende jaren nam het aantal flink toe. Via het dal van de Rijn kwam de boomkrekel de Gelderse Poort binnen en van daaruit verspreidt de krekel zich verder door het land. De komende weken is het weer tijd om ze te beluisteren.

Wie op een zwoele nazomeravond een boomkrekel hoort, denkt direct terug aan vakanties aan de Côte d’Azur of op een Spaanse camping. Niet zo gek, want daar zijn boomkrekels heel gewoon. In Nederland zijn ze pas sinds kort te horen. Sommige boomkrekels liftten mee met vakantiegangers en kwamen zo in Nederland terecht. Sinds 2004 heeft de boomkrekel vaste voet aan wal gekregen op de oevers van de Rijn en de Waal. Niet heel gek want boomkrekels verspreidden zich in Duitsland al langer via het Rijndal noordwaarts.

Boomkrekel (foto: Jan Jacobs)

De boomkrekel is een echte klimaatsoort. Dankzij warme zomers weet de boomkrekel zich ook in Nederland te ontwikkelen van eitje tot volwassen boomkrekel. Als we warme zomers blijven houden zal ook de boomkrekel hier blijven en zich waarschijnlijk verder gaan verspreiden.

De eerste jaren werd de boomsprinkhaan vooral gehoord langs de rivieren in de Gelderse Poort van de Duitse grens tot aan Nijmegen en Arnhem. Inmiddels komen ze ook verder stroomafwaarts voor en in de Gelderse Poort in steeds grotere aantallen. Dat is voor een boomkrekel makkelijk want planten met hun eitjes worden makkelijk door het water over grote afstanden vervoerd.
Voorkomen van de boomkrekel in de Gelderse poort in de periode 2010-2011 (rode bolletjes) en de periode 2000-2009 (groene bolletjes) (foto: Flora en Faunawerkgroep Gelderse Poort)
Augustus en september zijn dé maanden om op warme avonden naar boomkrekels te luisteren. Goede plekken zijn de vrij toegankelijke natuurgebieden in de Gelderse Poort waar ze hoorbaar zijn op en vlak bij de oevers van de rivier. Vaak zitten ze dan in grasland met vrijstaande hogere planten zoals distels, meidoorns of wilgen.

We zijn erg benieuwd of 2012 ook een goed boomkrekel jaar is en of ze zich weer verder verspreid hebben. Hoor je een boomkrekel in de Gelderse Poort of elders in het land meld het dan via Waarneming.nl.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto: Jan Jacobs
Kaart: Flora en Faunawerkgroep Gelderse Poort