Nature Today

Laatste lachsterns

Sovon Vogelonderzoek Nederland
3-AUG-2013 - Lachsterns zijn buitenbeentjes. Anders dan de meeste sterns hebben ze een meeuwachtig uiterlijk en gedragen ze zich ook zo. In juli en augustus zijn er enkele tientallen exemplaren in het noorden van Nederland te zien. Ze slapen gezamenlijk op traditionele plaatsen.
Deel deze pagina

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Lachsterns zijn buitenbeentjes. Anders dan de meeste sterns hebben ze een meeuwachtig uiterlijk en gedragen ze zich ook zo. In juli en augustus zijn er enkele tientallen exemplaren in het noorden van Nederland te zien. Ze slapen gezamenlijk op traditionele plaatsen.

In de bollenvelden rond Schagen en het Groningse akkerland doet zich in augustus een bijzonder verschijnsel voor: er duiken kleine groepjes lachsterns op. Die jagen overdag langs kanalen en boven akkers op kikkers, sprinkhanen en sprinkhanen andere grote insecten. ’s Avonds verzamelen de sterns zich op slaapplaatsen. Tot voor kort was het Balgzand nabij Den Helder de bekendste slaapplaats van ons land.

Lachtstern (foto: Mark Zekhuis)

Monding van de Elbe
De sterns komen uit het Duitse Waddengebied, waar zich aan de monding van de Elbe de laatste Noordwest-Europese broedpopulatie bevindt. Eind juli verschijnen de eerste volwassen vogels vanuit die populatie steevast op de traditionele pleisterplaatsen in Noord-Holland. In 2011 zijn er nieuwe verblijfplaatsen ontdekt in de omgeving van Nieuwe Pekela. Op dit moment blijken de zandgaten Heeresveld en Alteveer favoriete plekken voor de sterns. De aantallen in het Heeresveld lopen inmiddels op tot meer dan 20 vogels én de eerste jonge vogel is gezien. Meestal verschijnen die een week nadat de eerste volwassen lachsterns zijn gearriveerd. De jonge lachsterns trekken nog weken met hun ouders mee en worden nog gevoerd tijdens de trektocht naar het zuiden.

Slaapplaatsen
Omdat de meeste lachsterns uit het Waddengebied ons land tijdens de trek aandoen, is het belangrijk om meer te weten over de precieze verblijfplaatsen van de vogels. Daarom worden de komende drie vrijdagavonden integrale slaapplaatstellingen gehouden. De sterns zijn overdag vaak lastig te vinden, maar wel goed te tellen op de slaapplaatsen. Op die manier hopen we erachter te komen wanneer en hoeveel lachsterns er precies doortrekken. Het is in ieder geval een aanzienlijk deel van de Duitse populatie, die het in 2013 opnieuw slecht deed: er werden 32 paartjes geteld en groeiden er 20 jongen op. De meeste lachsterns broeden een stuk zuidelijker: in landen langs de Middellandse en de Zwarte Zeekust.

Tekst: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Mark Zekhuis, Saxifraga

Deze website maakt gebruik van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en welke worden opgeslagen?
Lees de cookieverklaring. Niet meer tonen