Let op kolibrievlinders

De Vlinderstichting
26-SEP-2013 - Hij heeft zijn naam niet voor niets, want het lijkt net een kolibrie. Stil staand voor een bloem drinkt hij de nectar, de kolibrievlinder. De afgelopen weken is deze op veel plekken in Nederland weer gezien, vooral in tuinen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Hij heeft zijn naam niet voor niets, want het lijkt net een kolibrie. Stilstaand voor een bloem drinkt hij de nectar, de kolibrievlinder. De afgelopen weken is deze op veel plekken in Nederland weer gezien, vooral in tuinen.

De kolibrievlinder is een trekvlinder die ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa deze kant op komt. De vlinders planten zich hier voort; in het najaar vliegen de meesten weer terug naar het zuiden. Hoewel het nachtvlinders zijn, zijn ze overdag actief. Vanaf 2003, toen we een buitengewoon warme zomer hadden, wordt de kolibrievlinder in Nederland jaarlijks regelmatig waargenomen.

Deze foto van een kolibrievlinder won de eerste prijs in de fotowedstrijd ’Nachtvlinders in de schijnwerper’ (foto: Henk Wagenaar)

Nog weken te zien: kolibrievlinder (foto: Kars Veling)Het gedrag van de kolibrievlinder is precies hetzelfde als dat van zijn naamgenoot, de vogel uit Amerika. Hij staat snel vleugelklappend stil voor een bloem en zuigt nectar eruit met z'n lange roltong, die wel wat lijkt op een kromme kolibriesnavel. Dan, als een schicht, verplaatst de vlinder zich en begint opnieuw te drinken. Dat heen en weer schieten van bloem naar bloem heeft hem de bijnaam ‘onrust’ opgeleverd. De vlinders vliegen overdag, vooral bij zonnig weer maar soms ook bij bewolking of zelfs in lichte regen. De kolibrievlinder komt regelmatig in tuinen om daar uit de bloeiende planten zijn brandstof te halen: nectar. Hij bezoekt allerlei soorten planten met buisvormige bloemen en wordt ook af en toe in de schemering of in het donker gezien. Overal in het land kun je hem tegenkomen, want het is een mobiele soort die met gemak tientallen kilometers aflegt.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Henk Wagenaar; Kars Veling