kolibrievlinder primair

Hebt u dit jaar de kolibrievlinder gezien?

De Vlinderstichting
13-OKT-2016 - Vorig jaar, 2015, was een topjaar voor de kolibrievlinder. Deze trekvlinder, die hier niet de winter kan overleven, was enorm veel aanwezig. Dit jaar zijn er veel minder waarnemingen. Het is een bijzondere vlinder die tot de verbeelding spreekt.

Kolibrievlinder drinkend uit distelHij lijkt sprekend op een kolibrie, zowel qua uiterlijk als qua gedrag en veel mensen herkennen hem dan ook niet direct als vlinder. Een dik lijfje en razendsnel bewegende vleugels als hij voor een bloem staat om daar met zijn lange roltong, die wat weg heeft van de dunne snavel van een kolibrie, nectar uit te zuigen. Hij schiet snel heen en weer van bloem naar bloem. Je kunt hem op allerlei bloemen tegenkomen, want hij is niet eenkennig, maar veel waarnemingen komen van vlinderstruik, flox en Verbena, maar ook op andere bloemen zoals vlijtig liesje, Lantana en allerlei distels kun je hem te zien krijgen. Een groot deel van zijn actieve leven is hij aan het drinken en dat is logisch als je ziet dat hij altijd vliegt en dus continu veel energie verbruikt. Daarnaast legt hij grote afstanden af, want het is een trekvlinder die in het voorjaar vanuit zuidelijker streken deze kant op komt en zich hier voortplant en sterft. De nakomelingen vliegen hier in de zomer en trekken nu, in het najaar weer terug.

Waarnemingen kolibrievlinder van 1 januari tot 4 oktober 2015 (links) en 2016 (rechts)

Altijd fascinerend om de kolibrievlinder bezig te zien bij nectarplantenDe rupsen zijn gespecialiseerd op diverse soorten walstro, waaronder het algemene glad walstro. De rupsen kun je vanaf mei tot in oktober vinden, hoewel het maar de vraag is of die late rupsen nog succesvol vlinder worden. Een flinke nachtvorst overleven ze meestal niet. Vorig jaar was een topjaar voor de kolibrievlinder en heel veel mensen hebben hem toen gezien. Op bovenstaand kaartje kun je zien dat hij in het hele land voorkomt, maar hij wordt wel het meest gezien in bebouwd gebied, in steden en dorpen. Het is een echte snoeper en in veel tuinen vindt hij voldoende voedsel, bovendien wordt hij daar ook sneller opgemerkt dan ergens in het buitengebied. Dit jaar zijn er aanzienlijk minder meldingen dan in 2015, maar nog steeds is deze soort veel meer aanwezig dan een jaar of tien, vijftien geleden. Hij stond te boek als vrij zeldzame trekvlinder, maar vanaf de warme zomer in 2003 is hij een stuk talrijker geworden. Misschien dat u hem nog te zien krijgt, want tot de echt koudere dagen is hij nog steeds aanwezig. Let op de bloeiende planten in uw tuin en geef uw melding door, bijvoorbeeld via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartjes: NDFF