Trekvlinders uit het zuiden zijn binnen

De Vlinderstichting
1-JUL-2013 - Het is altijd afwachten hoeveel trekvlinders vanuit Zuid-Europa en zelfs Afrika ons land weten te bereiken. Dit jaar zijn ze erg laat, maar nu zijn er redelijk wat te zien: kolibrievlinder, atalanta, distelvlinder en (vooral oranje) luzernevlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Het is altijd afwachten hoeveel trekvlinders vanuit Zuid-Europa en zelfs Afrika ons land weten te bereiken. Dit jaar zijn ze erg laat, maar nu zijn er redelijk wat te zien: kolibrievlinder, atalanta, distelvlinder en (vooral oranje) luzernevlinders.

Er zijn al tientallen distelvlinders gemeld (foto: Kars Veling)Het aantal vlinders per jaar fluctueert sterk. Het ene jaar kun je op een route van een soort vijf vlinders tegenkomen, het volgende jaar 25. Dat is eigen aan insecten en daarom is het belangrijk om jarenlang achtereen op dezelfde manier te tellen, zodat je voor- en achteruitgang echt hard kunt maken. Voor trekvlinders geldt dit in nog sterkere mate. Behalve dat de aantallen fluctueren wisselt het ook sterk van jaar tot jaar hoeveel van die vlinders uiteindelijk ons land weten te bereiken. Als ze veel slecht weer treffen onderweg of harde tegenwind, dan komen er hier veel minder aan dan als het prachtig vliegweer is en ze wind mee hebben.

Met name voor de distelvlinder, die ieder voorjaar vanuit het Atlasgebergte in Marokko komt, speelt dit. Topjaren (zoals in 2009) wisselen af met jaren dat er nauwelijks distelvlinders worden gemeld. Dit jaar lijkt daar een beetje tussenin te zitten. Het is zeker geen goed distelvlinderjaar, maar de afgelopen weken zijn er toch tientallen gezien. De nu aanwezige vlinders planten zich hier voort en sterven. In augustus komen de nakomelingen tevoorschijn. Deze tanken hier bij op onze vlinderstruiken en andere nectarplanten en vertrekken dan weer naar het zuiden.

De laatste twee weken komen er geregeld oranje luzernevlinders ons land binnen (foto: Kars Veling)Een andere bekende trekvlinder is de kolibrievlinder. Dit is een nachtvlinder, maar wel eentje die gewoon overdag actief is en die je razendsnel van bloem naar bloem kunt zien schieten. Hij staat al fladderend voor de bloem en peurt met zijn roltong de nectar eruit alvorens naar een andere bloem te vliegen. Ook de atalanta is een bekende verschijning in onze tuinen. Deze komt van wat minder ver weg dan de distelvlinder en er zijn er altijd meer die het halen. Daarom zijn de fluctuaties in aantal veel minder. Jaarlijks is de atalanta een algemene soort in ons land. Dat geldt niet voor de luzernevlinders. Er zijn jaren dat er maar een paar worden gemeld en ook jaren dat ze erg veel aanwezig zijn. Vanaf 17 juni worden er dagelijks wel oranje luzernevlinders doorgegeven en ook af en toe een gele luzernevlinder. Je komt ze vooral tegen op bloemrijke plekken. Zie je ze ook, geef ze dan door op Waarneming.nl of Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting