Eikenprocessierups net uit ei

Geboortegolf eikenprocessierupsen

De Natuurkalender
28-APR-2013 - Rond 25 april zijn de eikenprocessierupsen op grote schaal uit hun eieren gekomen. De verwachting voor het uitkomen die we op 12 april deden is uitgekomen. De komende week komen de eiken volop in blad zodat er voldoende voor de rupsen te eten is. Rond eind mei is overlast van de brandharen te verwachten.

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups [land] op [publicatiedatum]

Rond 25 april zijn de eikenprocessierupsen op grote schaal uit hun eieren gekomen. De verwachting voor het uitkomen die we op 12 april deden is uitgekomen. De komende week komen de eiken volop in blad zodat er voldoende voor de rupsen te eten is. Rond eind mei is overlast van de brandharen te verwachten.

Eikenprocessierupsen net uit ei (foto: Henry Kuppen)Eerder hebben wij een prognose afgegeven omtrent de uitkomst van de eitjes. Die verwachting is nagenoeg uitgekomen. In België en Zuid-Limburg kwamen enkele eipakketjes al vorige week uit. In het Eikenprocessierups Proefstation in Dieverbrug zijn alle eipakketjes die uit diverse delen van Nederland zijn verzameld op donderdag 24 en vrijdag 25 april uitgekomen. De rupsen maken een gezonde indruk. Dit jaar is de spreiding in de uitkomst van de eitjes minder groot dan in voorgaande jaren omdat de rupsen door de kou vrij lang moesten wachten om uit te komen. We verwachten dat ze nu integraal uit zullen komen en dat mogelijk ook de nestvorming binnen een korte periode zal plaatsvinden. De nestvorming verwachten we rond 28 mei. Dat is ook het moment waarop de rupsen de brandharen gaan krijgen. Rond die tijd zullen mensen de rupsen ook pas gaan zien. Nu zijn ze nog klein en zie je ze makkelijk over het hoofd.

Eikenprocessierupsen die 10 maart in het proefstation geplaatst zijn leven op 28 april nog (foto: Silvia Hellingman)

In heel het land beginnen de knoppen van eiken op te zetten en te schuiven. Op diverse plaatsen komen de eerste eiken al in blad. Hiermee komt op grote schaal voedsel beschikbaar. Het moment waarop de rupsen uit het ei komen loopt dit jaar mooi synchroon met het uitlopen van de eiken. Dat het geen probleem is als de rupsen al een paar dagen voor het verschijnen van de bladeren uit het ei kruipen bewijzen de rupsen die we begin maart binnen hebben opgekweekt. Op 10 maart zijn ze in het Eikenprocessierups Proefstation uitgezet. Ze hebben nu al zeven weken vorst, kou, oostenwind, droogte, regen en voedselgebrek goed doorstaan. Nu de knoppen van eiken beginnen te schuiven hebben zij zich hongerig verplaatst naar de takken in afwachting van de eerste eikenblaadjes.

Tekst: Kenniscentrum Eikenprocessierups: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Henry Kuppen; Silvia Hellingman