Eenmalig gebruik, alleen natuurbericht dennen-stamjager

Zeldzame roofvlieg op het Hulshorsterzand

3-JUL-2013 - Een bijzondere vondst op het Hulshorsterzand. Tijdens een wandeling door dit mooie natuurgebied op de Noordwest-Veluwe ontdekte Jeannette Hoek een zeldzame roofvlieg: de dennen-stamjager.

Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]

Een bijzondere vondst op het Hulshorsterzand. Tijdens een wandeling door dit mooie natuurgebied op de Noordwest-Veluwe ontdekte Jeannette Hoek een zeldzame roofvlieg: de dennen-stamjager.

Stuifzandgebieden zoals het Hulshorsterzand hebben een heel specifieke planten- en dierenwereld. Wandel je er rond en kijk je goed op het zand dan kom je typische stuifzandsoorten zoals de mierenleeuw of de bijenwolf tegen. Af en toe worden er extra bijzondere waarnemingen gedaan, zoals half juni.

Dennen-stamjager (foto: Jeannette Hoek)
Zonaanbidder
Op het Hulshorsterzand ontdekte insectenkenner en fotografe Jeannette Hoek een bijzondere roofvlieg, die zij meteen prachtig op de foto zette. Jeannette zocht de vondst op in de digitale fotogids Asilidae en een laatste check bij de deskundigen van de stichting EIS bevestigde haar vermoeden dat het om de dennen-stamjager (Choerades gilvus) gaat. Een soort die zeldzaam is in Nederland: je kunt de roofvlieg van mei tot eind oktober sporadisch waarnemen op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de zandgronden van Noord-Brabant. Het beestje dankt zijn naam aan de gewoonte om vanaf verticale objecten als boomstammen en stronken op zonbeschenen plekken in het bos te jagen.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jeannette Hoek, Natuur-Hoek.nl