Docementaire living on the edge

Living on the Edge: de documentaire

Vogelbescherming Nederland
4-JUN-2013 - VARA’s Vroege Vogels TV zendt vandaag en volgende week dinsdag de documentaire 'Living on the Edge' van Vogelbescherming Nederland uit. Deze documentaire toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van trekvogels en Afrikaanse vogels worden afgewisseld met bijzondere verhalen van mensen uit landen langs de trekroute in Burkina Faso, Marokko, Malta en Nederland. 'Living on the edge' is te zien op 4 en 11 juni op Nederland 2 om 19.25 uur.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

VARA’s Vroege Vogels TV zendt vandaag en volgende week dinsdag de documentaire 'Living on the Edge' van Vogelbescherming Nederland uit. Deze documentaire toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van trekvogels en Afrikaanse vogels worden afgewisseld met bijzondere verhalen van mensen uit landen langs de trekroute in Burkina Faso, Marokko, Malta en Nederland. 'Living on the edge' is te zien op 4 en 11 juni op Nederland 2 om 19.25 uur.

Living on the edge (afbeelding: Vogelbescherming Nederland)Elk jaar maken zo’n twee miljard vogels uit Europa de ongelooflijke reis naar Afrika om daar te overwinteren. Duizenden kilometers leggen deze vogels af, soms zelfs in enkele dagen. Onderweg doorstaan ze tal van ontberingen, uiteenlopend van de jacht op trekvogels en slechte weersomstandigheden tot aan het doorkruisen van de onmetelijke droge Sahara woestijn. Overleven ze de Sahara, dan arriveren ze in het overwinteringsgebied in de Sahel. Een gebied waar het altijd goed toeven was, maar waar inmiddels veel is veranderd. Door complexe ontwikkelingen zoals klimaatverandering, het indammen van rivieren en intensieve houtkap veranderen steeds meer gebieden in een woestijnachtig landschap: voor veel vogels en mensen een landschap waar zij moeilijk kunnen overleven.

In de documentaire worden aan de hand van een aantal portretten van lokale bewoners in Burkina Faso de veranderingen in de Sahel in beeld gebracht. Hoe overleven mensen en vogels de Sahel? Gelukkig zijn er hoopgevende initiatieven waarbij mensen in Afrika proberen de levensomstandigheden van zowel vogels als mensen op duurzame wijze te verbeteren. Zo voert Vogelbescherming Nederland er met lokale partners projecten uit in het kader van het gelijknamige project Living on the Edge.

Vervolgens wordt de kijker meegenomen naar Marokko, een pleisterplaats voor trekvogels nadat ze de gevaarlijke tocht over de Sahara hebben overleefd. Voor trekvogels zijn de gevaren echter nog niet volledig geweken. Rondom de Middellandse Zee wordt massaal gejaagd op trekvogels. Beelden gemaakt op Malta laten dat duidelijk zien.
In het voorjaar haasten de trekvogels zich om dezelfde route in omgekeerde richting af te leggen naar hun broedgebieden in Europa, waaronder Nederland. Voor ons zijn ze een welkome bode van het voorjaar. Maar voor hoe lang nog? Intensieve landbouw en oprukkende verstedelijking maken het voor trekvogels steeds lastiger om een geschikte broedplek te vinden. Maar net als in Afrika vinden we ook hier mensen die zich enthousiast inzetten om deze negatieve trend te keren.

De tweedelige documentaire Living on the Edge is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met de VARA. Living on the Edge is geproduceerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met New Earth Films en cameraman Michael Sanderson.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: Anke van Bruggen, Vogelbescherming Nederland
Afbeelding: Vogelbescherming Nederland