Puzzelen met vlinder- en libellenfoto’s

De Vlinderstichting
19-DEC-2013 - Al van oudsher worden vooral vlinders, maar ook libellen, gefotografeerd en daarna thuis gedetermineerd. Vroeger ging dat met veldgidsen en boeken, tegenwoordig is er via internet vaak wel uit te komen. Bij De Vlinderstichting gaan we in januari gezamenlijk foto’s op naam brengen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Al van oudsher worden vooral vlinders, maar ook libellen, gefotografeerd en daarna thuis gedetermineerd. Vroeger ging dat met veldgidsen en boeken, tegenwoordig is er via internet vaak wel uit te komen. Bij De Vlinderstichting gaan we in januari gezamenlijk foto’s op naam brengen.

Nederlandse en buitenlandse dagvlinders, maar ook libellen komen aan bod op de puzzeldag (foto’s: Kars Veling)Tijdens wandelingen, maar vooral als we een paar weken op vakantie zijn in het buitenland, worden vele honderden foto’s gemaakt. De koninginnenpage en keizersmantel herkennen we wel, maar als thuisgekomen al die andere parelmoervlinders op het scherm verschijnen en die blauwtjes en puzzeldikkopjes, dan wordt het al gauw teveel. Toch zijn er tegenwoordig uitstekende hulpmiddelen om soorten op naam te brengen.

Voor de dagvlinders is de Nieuwe Veldgids Dagvlinders van de KNNV een zeer bruikbaar boek en voor dag- en nachtvlinders is Vlindernet een uitstekende site. Op deze website is informatie te vinden over alle Nederlandse vlinders, verspreidingskaartjes en veel foto’s, zodat de variatie goed duidelijk wordt. Als je in Noordwest-Europa blijft kom je er vaak mee uit, maar zodra je in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië komt voldoen de site en de veldgids niet meer. Dan heb je gelukkig nog andere goede vlindergidsen zoals de Nieuwe vlindergids van Tirion of de Dagvlinders van Europa van de KNNV, waarmee je er vaak wel uitkomt. Digitaal kun je ook terecht bij vele buitenlandse websites zoals het Duitse ‘Lepiforum’ en de Italiaanse vlindersite ‘Moths and Butterflies of Europe and North Africa’. Als je er echt zelf niet uit komt, kun je de foto plaatsen op het Forum van Waarneming.nl en Telmee. Daar zijn ook veel experts die kunnen helpen met het op naam brengen.

Nachtvlinders (micro en macro) en rupsen kunnen hopelijk ook op naam worden gebracht (foto’s: Kars Veling)Voor de ‘kleine’ vlinders in Nederland is er de website Microlepidoptera. Je kunt beginnen met de ‘thumbnails’, kleine fotootjes van families en via vergelijken of via de determinatietabellen uiteindelijk bij de juiste soort uitkomen. Hoewel er bij de Microlepidoptera ook soorten zijn die niet met honderd procent zekerheid met alleen een foto op naam kunnen worden gebracht. Voor libellen is er libellennet. Maar ondanks al deze hulpmiddelen kom je er niet altijd uit. Samen puzzelen, met veel boekwerken, maar vooral flink wat paar ogen kan soms verhelderend werken. In je eentje achter de computer kijk je soms over belangrijke kenmerken heen en het is niet altijd duidelijk wat tot de variabele kenmerken behoort en wat echt ‘harde’ kenmerken zijn. Op zaterdag 11 januari gaan we bij De Vlinderstichting in Wageningen al weer voor de vierde maal een vlinder- en libellenpuzzeldag houden. Tientallen mensen komen dan langs met hun foto’s zonder naam die samen met soortexperts, boeken en digitale media zullen worden gedetermineerd. Het is niet de bedoeling dat men de foto laat zien en de expert laat zeggen wat het is, maar om gezamenlijk te puzzelen en determineren. Ook zullen er korte clinics worden gegeven over ‘moeilijke’ groepen.

De puzzeldag wordt gehouden in het kantoor van de Vlinderstichting in Wageningen en duurt van 10 tot 16 uur (inclusief lunch), waarna we napraten onder het genot van een hapje en drankje. Er is nog beperkt plaats en u kunt zich via deze link aanmelden.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting