zilvervlek - primair

Vlinders en libellen op naam brengen

De Vlinderstichting
10-OKT-2017 - Op de tijdlijnen van Facebook en Twitter van De Vlinderstichting komen dagelijks foto’s binnen met de vraag: “Wat is dit nu toch”? Veel mensen fotograferen en willen dan ook graag weten wat ze op de foto hebben staan. Zeker voor vlinders en libellen die je in het buitenland tijdens je vakantie hebt gekiekt, is dat niet altijd eenvoudig. In november kun je samen met experts puzzelen.

Een lezing gaat over het herkennen van blauwtjes. Hier: adonisblauwtje, bleek blauwtje en icarusblauwtjeOp 11 en 12 november is in Ede het natuurfotofestival Nature Talks. Tijdens dit festival wordt ook de vlinder- en libellenpuzzeldag van De Vlinderstichting gehouden. In twee van de zalen van de Reehorst kun je meer te weten komen over vlinders en libellen en hoe je ze kunt herkennen. In de lezingenzaal zijn presentaties over de herkenning van blauwtjes, glazenmakers en juffertjes, er is een lezing over hoe je bijen kunt leren kennen, maar ook zijn er mooie fotolezingen over vlinders kijken in schitterende vlindergebieden in Europa zoals Albarracin (Spanje) en Griekenland. Uiteraard komen ook nachtvlinders aan de orde en kun je meer te weten komen over wat er allemaal in je tuin te zien is. Behalve de lezingenzaal is er op zaterdag 11 november een speciale puzzelzaal. Daar zijn medewerkers van De Vlinderstichting aanwezig om alle vragen te beantwoorden en je te vertellen welke onderzoeken er lopen en hoe vrijwilligers daar een rol in kunnen spelen.

 

Er zijn experts en gidsen aanwezig van libellen, macro- en micronachtvlinders en dagvlindersOok wordt daar de hele dag gepuzzeld met foto’s. Er zijn kenners aanwezig van Europese dagvlinders, nachtvlinders, micro’s en libellen en er zijn boeken die kunnen helpen met het op naam brengen. Iedereen kan zelf foto’s meenemen en die samen met de experts determineren. Ook als u foto’s hebt van andere continenten dan is daar mogelijk wat mee te doen, maar dan moet u dat wel even van tevoren doorgeven, zodat ook uit die regio’s boeken kunnen worden meegenomen. Gewoon langs komen, genieten van de prachtige foto’s en anderen helpen met het puzzelen kan natuurlijk ook. Daarnaast is er dit weekend in de Reehorst heel veel meer te doen. Het Nature Talksfestival heeft een hoofdprogramma met internationale fotografen in de grote schouwburgzaal en een basisprogramma. De Vlinderstichting-activiteiten zijn allemaal binnen het basisprogramma te bezoeken. Maar daaronder vallen ook meer dan 25 (foto)lezingen per dag door Nederlandse en Belgische sprekers/fotografen, de filmtheaterzaal met schitterende natuurfilms, de Duikeninbeeldzaal over de boeiende onderwaterwereld, exposities met onder andere de winnaars van de fotowedstrijd Nature Photographer of the Year, een grote natuurfotografiebeurs, presentaties van diverse natuurfotoclubs en productdemonstraties van alle grote fotomerken in verschillende zaaltjes.

Vijf euro Vlinderstichtingkorting

Een basisticket voor één dag kost €20,- (€35,- voor beide dagen samen), maar als u zich hier aanmeldt met de speciale Vlinderstichtingkortingscode ‘Vlindersticht_Talks2017’ betaalt u €5,- minder, dus maar €15,- per dag. Kinderen tot 15 jaar hebben trouwens gratis entree.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting