Zagerbruiloft op het wad

Ecomare
10-APR-2014 - Het was een spektakel van jewelste; duizenden grote wormen zwommen rond de verlichte boot op het wad. De zagers waren aan het paaien geslagen en het krioelde er werkelijk van. De bemanning en de onderzoekers aan boord van het onderzoeksschip Navicula maakte er een filmpje van. Het komt maar weinig voor dat je de zagerbruiloft van zo dichtbij te zien krijgt. Helaas heeft deze bruiloft geen happy-end. De wormen gaan na het paaien dood. Het strand lag de volgende dagen dan ook bezaaid met stervende zagers.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het was een spektakel van jewelste; duizenden grote wormen zwommen rond de verlichte boot op het wad. De zagers waren aan het paaien geslagen en het krioelde er werkelijk van. De bemanning en de onderzoekers aan boord van het onderzoeksschip Navicula maakte er een filmpje van. Het komt maar weinig voor dat je de zagerbruiloft van zo dichtbij te zien krijgt. Helaas heeft deze bruiloft geen happy-end. De wormen gaan na het paaien dood. Het strand lag de volgende dagen dan ook bezaaid met stervende zagers.

Startsein
Zagers kruipen in het voorjaar massaal uit de zeebodem om in de waterkolom te paaien. Voor die tijd hebben ze een hele ontwikkeling doorgemaakt waardoor ze goed kunnen zwemmen. Omdat het synchroon gebeurt, krioelt het op zo’n moment van de zwemmende wormen. Meestal duurt zo’n zagerbruiloft een paar dagen. Het is niet helemaal duidelijk wat het startsein is. Er wordt wel gezegd dat het de volle maan is die de wormen het hoofd op hol brengt. Dat was deze keer zeker niet het geval; er was vorige week maar een klein sikkeltje te zien.

Zager op het wad (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Feestmaal
De onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee die aan boord waren, herkenden twee verschillende soorten; de grote groene zager en de ambergele zeeduizendpoot. Deze wormen kunnen wel 15 centimeter lang worden. Door hun iriserende kleuren zijn ze prachtig om te zien. Hoewel zagers de bruiloft met de dood moeten bekopen, is die dood voor veel andere zeedieren juist weer een bron van leven. Vissen, krabben en vogels hebben er een reusachtig feestmaal van.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Zagerbruiloft (film: Bram Fey)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zagers.  Op de Facebook-pagina van het onderzoeksschip Navicula is meer te vinden over het onderzoek dat met dit schip wordt uitgevoerd.

Tekst: Ecomare
Foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen
Film: Bram Fey