esdoornblokspanner

Esdoornblokspanner: nieuw voor Nederland

De Vlinderstichting
6-OKT-2014 - Op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg is de esdoornblokspanner opgedoken, een nieuwe nachtvlinder voor ons land. De esdoornblokspanner is in België een erg zeldzame vlinder en komt met name in Midden-Europa veel voor.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg is de esdoornblokspanner opgedoken, een nieuwe nachtvlinder voor ons land. De esdoornblokspanner is in België een erg zeldzame vlinder en komt met name in Midden-Europa veel voor.

Op 29 september waren Mark de Mooij en Paul Vossen met een lichtinstallatie aan het nachtvlinderen op de Sint-Pietersberg. Ze kregen een spanner op het laken die ze nog niet eerder hadden gezien en later kwamen ze er achter dat het hier om de esdoornblokspanner (Nothocasis sertata) ging. Al gauw kwam de bevestiging van de admin van Waarneming.nl: een nieuwe soort voor Nederland.

De esdoornblokspanner van de Sint Pietersberg (foto: Mark de Mooij)

De naam is logisch, want de vlinder heeft typische blokbanden aan de rand en de enige bekende waardplant is de esdoorn (Acer pseudoplantanus). Het is een vlinder van heuvelachtige en bergachtige streken, die voorkomt van Noord-Italie tot in Zuid-Zweden en verder oostelijk. Ook in Luxemburg en België is de soort vastgesteld. De esdoornblokspanner is ook overdag actief en schijnt zich graag op te houden aan de randen van beukenbossen. Deze zijn wel aanwezig bij het Vijlenerbos en het Savelsbos, tientallen kilometers verderop, maar niet bij de Sint-Pietersberg. Het is niet duidelijk waar deze vlinder vandaan komt. De soort vliegt in september en oktober en het is de vraag of er dit jaar nog meer exemplaren zullen worden gezien. Nachtvlinderaars zijn gewaarschuwd!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Mark de Mooij