Tekenbeet van vrouwtjesteek

Lokschapen vangen teken in het bos

24-MEI-2014 - De Wageningse onderzoeker Sip van Wieren wil lokschapen inzetten om teken weg te vangen in natuurgebieden. Op die manier kunnen schaapskuddes er voor zorgen dat mensen prettig kunnen recreëren in het bos.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

De Wageningse onderzoeker Sip van Wieren wil lokschapen inzetten om teken weg te vangen in natuurgebieden. Op die manier kunnen schaapskuddes er voor zorgen dat mensen prettig kunnen recreëren in het bos.

Van Wieren heeft contact met meerdere beheerders van bosgebieden in verschilende gemeenten over een experiment met lokschapen, waaronder de Drentse gemeente Gieten. Uit eerder Wagenings onderzoek blijkt dat het Zwanemeerbos bij Gieten vol zit met teken, ze telden twintig tot dertig teken per honderd strekkende meter. Het bos heeft een recreatieve functie, er zit bijvoorbeeld ook een natuurcamping. Van Wieren wil een schaapskudde door het bos leiden en kijken hoeveel teken de schapen wegvangen.

Tekenbeet van vrouwtjesteek (foto: H. van den Kerkhof)

‘Er is nog geen beslissing genomen dat we dit onderzoek in Gieten gaan uitvoeren’, zegt Van Wieren. ‘De beheerders moeten nog toestemming geven.’ Hij wil het experiment in meerdere bosgebieden uitvoeren.

Van Wieren liet in 2012 al een kudde lokschapen door een tekenbos lopen. Die schapen waren toen niet behandeld met een insecticide. Dit keer wil hij wel een insecticide op de rug van de schapen spuiten. Dit middel is onschadelijk voor de schapen, maar doodt de teken.

Hij verwacht dat de lokschapen een flink deel van de teken in het bos wegvangen, maar lang niet alle. Om het aantal teken, veroorzakers van de ziekte van Lyme, duurzaam te verminderen moet de kudde vier keer per jaar door het bos heen, vermoedt de onderzoeker. In tegenstelling tot mensen kunnen schapen niet de ziekte van Lyme krijgen.

Van Wieren hoopt dat het experiment succesvol verloopt. Het wegvangen van teken zou een mooie nieuwe inkomstenbron betekenen voor de zieltogende Nederlandse schaapskuddes. Natuurbeheerders of recreatieondernemers huren dan een herder met lokschapen in om bijvoorbeeld een wandelpad ‘schoon te maken’ van teken.

Tekst: Albert Sikkema, Resource
Foto: H. van den Kerkhof